Vlada Republike Srpske na sjednici je prihvatila prijedlog da se koncesija za eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina kod Prijedora dodijeli firmi „Nemetali“ koja od 1999. godine eksploatiše glinu na toj lokaciji.

Proces dodjele koncesije za Crnu dolinu praktično je počeo krajem oktobra prošle godine nakon što je CAPITAL otkrio da firma „Nemetali“ više od 23 godine vrši eksploataciju, a da pri tome nema ugovor o koncesiji, niti posjeduje licencu za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji.

„Privredno društvo „Nemetali“ posjeduje Glavni rudarski projekat površinskog kopa gline na ležištu Crna dolina koji je odobren rješenjem Ministarstva za privredu SR BiH od 7. avgusta 1991. godine, a na osnovu koga izvodi rudarske radove na eksploataciji keramičkih i ciglarskih glina na ovom ležištu“, odgovoreno nam je iz Inspektorata RS.

U konfuznim odgovorima navedeno je da privredno društvo „Nemetali“ eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina obavlja na osnovu rješenja Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske od 20. januara 1999. godine.

Pravu konfuziju izazvao je odgovor da „Nemetali“ ne posjeduju licencu Ministarstva energetike i rudarstva o ispunjenju uslova za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji nemetaličnih mineralnih sirovina, te da iz tog razloga rudarske radove na ležištu Crna dolina izvodi privredno društvo „Bentonit“ iz Šipova.

Naš portal otkrio je da „Nemetali“ i „Bentonit“ imaju istog većinskog vlasnika – Adama Vitarigova, a iz Inspektorata su potvrdili da „privredno društvo „Nemetali“ nema potpisan Ugovor o koncesiji za eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina“.

„Utvrđeno je da je u više navrata podnosilo zahtjev za dodjelu koncesije resornom ministarstvu. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja republički rudarski inspektor je 24. avgusta 2022. godine naredio privrednom društvu „Nemetali“ da u roku od 90 dana kod Ministarstva energetike i rudarstva obezbijedi ugovor o koncesiji za eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina“, navodi se u odgovoru Inspektorata RS.

Umjesto u roku od 90 dana, „Nemetali“ su ugovor o koncesiji obezbijedili poslije tačno šest mjeseci, jer se sutra navršava tačno toliko vremena od navedenog rješenja republičkog rudarskog inspektora. U međuvremenu je ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić 27. oktobra firmi „Nemetali“ izdao i licencu za izvođenje rudarskih radova.

capital.ba
Foto ilustracija – pixabay