Cijene žive vage su takve da se za jednog tovljenika mora izdvojiti jedna prosječna plata. Cijena tovljenika kreće se od 5 KM do 6,5 KM po kilogramu, dok je prošle godine cijena bila oko 3 KM. Neki odustaju od svinjokolja zbog visokih cijena, ali za većinu to nije samo dio tradicije, već i potreba.

“To je potreba, a ne neki prestiž. Ali je skuplje, daleko skuplje, za nekih 30 odsto. Prošle godine, ranjenik od 200 kilograma koštao me oko 700 KM. A sad je 1.000 KM ili 1.100 KM. Baš je skupo”, kaže Prijedorčanin Marinko Todoran.

Situacija je dosta teška, jer je i stočni fond ozbiljno narušen, kažu u klaonicama i sve je manje ugajivača stoke. Manje posla je i za one koji vrše usluge klanja u ovom periodu.

“Uveliko je sezona klanja trabala biti u punom jeku, ali ove godine to je značajno slabije. Jednostavno je skupo i koliko znam svinje za klanje se cijene i po 5 KM. To je za standard naših građana dosta skupo i teško da jedno domaćinstvo može lako kupiti svinju koja ga izađe 1.000 KM”, kaže vlasnik klaonice Zoran Dragojević.

Jedno je sigurno, ako ste se odlučili za svinjokolj, obavezno odnesite meso na provjeru zdravstvene ispravnosti. Jer trihinela nije nešto što se treba olako shvatiti i zato uzorak mesa treba odnijeti na pregled u ovlaštenu veterinarsku stanicu.

“Treba biti veoma obazriv, jer svjedoci smo da je u skorije vrijeme bilo ljudi koji su oboljeli upravo od trihinele, konzumirajući suhomesnate proizvode zaražene trihinelom. U tim slučajevima klinička slika kreće se od relativno lake, do teške, čak i sa rijetkim ishodom koji niko ne očekuje, ali koji se zna desiti”, izjavio je Zoran Brkić iz Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”.

kozarski.com