Prijedorsko Udruženja za očuvanje tradicije priredilo je mini-koncert u Domu za starija lica povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba. Članovi muške pjevačke i folklorne grupe izveli su kraći program u kome su uživali njihovi stariji sugrađani. Nada Milutinović već četiri godine boravi u ovoj ustanovi, a, kako kaže, raduje se svakoj posjeti mladih. Pošto se prostorije Udruženje za očuvanje tradicije nalaze preko puta Doma, Nada ponekad gleda kada uvježbavaju repertoar.

“Fino mi je ovdje, a volim kad mladi dođu da nam igraju i pjevaju. Sa svog balkona rado ih gledam kada uče za svoje nastupe”, rekla je Milutinovićeva.

U Udruženju za očuvanje tradicije ističu da se, povodom svjetskih datuma, uvijek trude da budu društveno odgovorni, pa su na 1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba, imali nastupe u privatnom i javnom domu za stare u Prijedoru.

“Izašli smo u susret onima koji su nas pozvali da razveselimo korisnike njihovih usluga i da im pokažemo dio svog programa, odnosno ono što mi inače radimo u okviru našeg udruženja. Tako da smo priredili nekoliko mini-koncerata u tim ustanovama”, rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije.

Ovo je samo jedna od aktivnosti kojima su u Domu za starija lica obilježili ovaj datum. Prethodno su ugostili mališane iz prijedorskog vrtića “Radost”, priredili prodajnu izložbu rukotvorina korisnika Doma na gradskom trgu te mjerili pritisak i šećer starijim sugrađanima.

“Ovo je jedna u nizu manifestacija kojom želimo da skrenemo pažnju na položaj starijih osoba u našem društvu. Želimo da oni imaju sve ono što je prilagođeno njihovim mogućnostima i potrebama”, rekla je Marija Ličanin, v.d. direktora Doma za starija lica Prijedor, koji ima 165 korisnika.

kozarski.com