Vlada ne objavljuje ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor jer taj ugovor sa kineskom kompanijom “Shandong” nikada nije potpisan, tvrde dobro obavješteni izvori Gerila info. Kinezi ne žele da potpišu ugovor dok ne bude završen sav posao oko eksproprijacije zemljišta, tvrdi naš izvor. Vlada RS godinu dana odbija da objavi ugovor.

Imovinsko pravni odnosi su, za sada, tvrdi naš izvor riješeni samo za dva kilometra autoputa a kineski partner ne želi da uđe u posao dok sve ne bude riješeno.

Vlada Republike Srpske, inače, nakon nekoliko zahtjeva nije objavila ugovor sa kineskom kompanijom. Predsjednik Vlade, Radovan Višković, tvrdio je da objavu ugovora ne dozvoljava kineska kompanija Shandong.

„U onom momentu oni nam to ne dozvoljavaju i mi to ne smijemo uraditi bez njihove dozvole”, kazao je Višković u novembru prošle godine.

Poslovni portal Capital ranije je objavio da će projekat izgradnje 40 kilometara dugačkog autoputa između Banjaluke i Prijedora koštati nešto manje od 600 miliona maraka i to je trošak koji će na gradnju autoputa da potroši kineski koncesionar. Vlada Republike Srpske obavezala se, prema tim navodima, da će na ime godišnje naknade za raspoloživost autoputem plaćati 32,5 miliona maraka u periodu od 30 godina a da je dogovoreno da ukoliko bude mnogo manji broj vozila koja će koristiti autoput, da će to biti namireno investitoru iz budžeta entiteta.

Ekonomski analitičar, Zoran Pavlović, tvrdio je da je gradnja autoputa Banjaluka-Prijedor ekonomski neopravdana i da nema računice u tom projektu. Kao i da se ne radi o koncesiji već o javno privatnom partnerstvu jer se partneru garantuje da neće biti u gubitku.

“Autoput je nepotreban, nema industrije, sve što se dešava u Prijedoru je kopanje rude a to ide željeznicom, stiže se za 45 minuta i ovako od grada do grada. Nepotrebno je a koštaće nas milijardu, očigledno je napravljen projekat bez adekvatne studije. Nepostojanje autoputa nije kočnica razvoju regije”, tvrdio je Pavlović, u izjavi za BIRN BiH, u novembru prošle godine.

Direktor kompanije “Shandong High Speed” obratio se zvanicama na prošlogodišnjem ozvaničenju početka radova na izgradnji ovog puta. On je tada rekao da je njegova kompanija sposobna i iskusna i da neće biti nikakvih problema pri izgradnji autoputa. Početak radova svečano je, uz prisustvo najviših zvanica Republike Srpske, ozvaničen u novembru prošle godine, pred vanredne izbore za gradonačelnika Prijedora. Pojedini izvori najavljuju da bi pred opšte izbore u BiH mogla biti organizovana još jedna svečanost zbog početka radova.

gerila.info