Ljut sam na Srđana Jelaču i, iskren da budem, ne znam šta bih napravio da ga vidim, znajući kroz šta smo zbog svega šta je uradio prošli moja porodica i ja nakon teškog ranjavanja, priča u ispovijesti za Srpskainfo Goran Jeličić koji je u martu 2013. godine jedva izvukao živu glavu nakon mučkog napada u Prijedoru.

Jeličić kaže da je duže od devet godina ustajao i odlazio spavati čekajući da Jelača, čovjek koji ga je napravio invalidom, bude uhapšen.

Nakon što je portal Srpskainfo ekskluzivno objavio vijest o hapšenju i izručenju Srđana Jelače pravosudnim institucijama Republike Srpske, koje su za ovim bjeguncem tragale više od devet godina, Jeličiću su pomiješana osjećanja.

Radnik “Sektor sekjuritija” za dlaku izbjegao smrt: Nakon devet godina skrivanja u Danskoj uhapšen Srđan Jelača iz Prijedora

– Osećam se i jadno i srećno. Jadno, jer je trebalo duže od devet godina da Jelača bude uhapšen, a srećno, jer će mu se konačno suditi zbog onoga što je uradio – priča Jeličić, koji sada radi u Njemačkoj.

Borba za goli život

Iako je od tog 9. marta 2013. godine prošlo više od devet godina, sjećanja na kritičnu veče nisu izblijedila.

– Kolega Boris Malinović i ja bili smo u službenom autu i kretali smo se ulicom Vuka Karadžića u Prijedoru. U jednom trenutku primjetili smo nekog momka da mlati rukama i izlijeće na cestu da nas zaustavi. Stali smo desetak metara od raskrsnice u toj ulici. Bio sam na mjestu suvozača, izašao iz vozila i obratio se tom momku, ali on se tada počeo udaljavati od nas i govoriti nešto, ali ga nisam razumio. U tom trenutku čuo sam pucnjavu iza leđa – prisjetio se kritične večeri Jeličić i trenutaka koji su mu iz korijena promijenili život.

Za Srđanom Jelačom iz Prijedora tragali 9 godina: Pucao radniku obezbjeđenja u testise i koljena, a zatim “nestao”

Čuvši pucnjavu, Jeličić se okrenuo i tada je primjetio drugog momka s pištoljem u ruci kako trči uz trotoar.

– Primjetio sam da kolega Malinović leži pored auta, a taj momak je s pištoljem protrčao pored njega i trčao prema meni. Jasno sam ga razumio kako govori: “ Majku vam j…, sad ću vas pobiti”. Nisam imao nikakav zaklon, a on je već bio blizu. Podigao sam ruke i govorio mu da se smiri i pitao u čemu je problem – prisjeća se Goran koji je kritične večeri bio zaposlen u “Sektor sekjuritiju”.

“Ljut sam, ne znam šta bih napravio da ga vidim”: Potresna ispovijest Gorana Jeličića, koji je jedva preživio napad prije 9 godina

Jelača je ispalio prvi hitac.

– Prvi hitac ispalio je u pravcu moje glave i pogodio me u prst lijeve ruke. Bukvalno je utrčao u mene i uspio sam ga uhvatiti za ruku u kojoj je držao pištolj, ali je on opalio još jedan hitac i pogodio me u butnu kost desne noge. Uspio sam ga oboriti na asfalt i u padu je treći put opalio. Taj metak je završio u listu desne noge – prisjetio se kritičnih trenutaka Jeličić.

Pokušavajući da napadača zadrži u ležećem položaju, Jeličić je osjetio snažan bol u desnoj nozi, gubljene snage i svijesti. Napadač je to iskoristio i uspio se izvući. Kada je ustao, Jelača je ispalio još dva hica, od kojih je jedan Gorana pogodio u lijevu nogu, tačnije koljeno.
Oporavak trajao tri godine

Peti hitac na sreću je promašio, a nakon njega napadač je pobjegao u mrak.

Ubrzo su na mjesto mučkog napada stigli dežurni policajci.

– Hvala bogu pa me taj peti metak promašio i Jelača je poslije njega pobjegao. U tim trenucima su stigli i policajci Elvis Kadirić i Igor Prodan. Brzom intervencijom policajci su me ubacili u maricu, ne sačekavši Hitnu pomoć, i odvezli do bolnice. Njima sam zahvalan što sam danas živ – istakao je Jeličić.

Oporavak od teških povreda trajao je tri godine, a danas je zbog svega, nažalost invalid.

– Šest mjeseci sam bio nepokretan u invalidskim kolicima, 18 mjeseci sam nosio štake. Ukratko, tri godine je bila borba da preživim i da se vratim u prilično normalno stanje. Danas sam invalid i imam velike ožiljke po tijelu, skraćenje noge i druge povrede. Sa vjerom u boga i jakom voljom za životom, zbog djece, supruge, roditelja, oporavio sam se koliko-toliko – istakao je Jeličić u ispovijesti za Srpskainfo.
Izručenje

Dodaje kako zbog ljutnje ne može ni zamisliti šta bi uradio Jelači da ga vidi.

– Ali, ja sam čovjek koji vjeruje u boga i zahvaljujući bogu i volji za životom preživio sam ovo sve. Sada neka tužilaštvo i sud dokažu i utvrde, te kazne Jelaču za ono što mi je učinio – zaključio je Jeličić.

Podsjetimo, Srđan Jelača je nakon više od devet godina skrivanja uhapšen u Danskoj, a nedavno je izručen BiH.

Nakon što je sletio na sarajevski Aerodrom, preuzeli su ga službenici Sudske policije Republike Srpske i sproveli u pritvorsku jedinicu KPZ Banjaluka.

Istragom u ovom slučaju rukovodi Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

Zahvalnost i pokojnom Slaviši Kruniću

Goran Jeličić, žrtva mučkog napada u režiji Srđana Jelače, tvrdi da kobne večeri napadača nije ni vidio do trenutka pucnjave.

– Znam da nisam bio u diskoteci i da nisam vidio toga dana Srđana Jelaču, niti ga pogledao u oči, sve dok me nije napao na ulici i pucao u mene – istakao je on.

Dodaje kako će sve okolnosti biti utvrđene tokom budućeg sudskog postupka.

– Još jednom želim da se zahvalim dežurnim policajcima koji su me odmah odvezli u bolnicu, pokojnom Slaviši Kruniću, prijateljima i svima koji su na bilo koji način bili uz mene i porodicu i podržali me, a posebnu zahvalnost dugujem svojoj supruzi, djeci i roditeljima, jer je sve ono trebalo gledati i izdržati – zaključio je Jeličić.

srpskainfo.com