Povodom 24. maja, dana Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ u Pozorištu Prijedor u utorak je promovisan roman „Kletva“, autorke Jelene Bačić Alimpić iz Novog Sada.

Bačić Alimpić je podsjetila je da je preksinoć bila u Beogradu promocija njenog 12. po redu romana “Kletva” koji je po žanru drama.

–Nakon dva prethodna romana ovom knjigom se vraćam na naše prostore, prostore bivše Jugoslavije, tačnije u Vojvodinu, u jedno malo banatsko selo i pričam priču o porodici Stanimirović. Željela sam ovom knjigom da poručim da bez obzira na sve naše strahove i bez obzira na ova vremena u kojima živimo ili smo živjeli najvažnije je da ostanemo ljudi. To je jedna topla ljudska poruka u vrijeme u kojem nemamo vremena jedni za druge, ni da uputimo lijepu riječ, ni da zagrlimo nekoga, ja se u knjigama trudim da nas ponovo zbližim – rekla je ona.

Dodala je da je „Kletva“ već peti dan nakon objavljivanja u Srbiji bila najčitanija.

Direktorka u Narodnoj biblioteci „Ćirilo i Metodije“ Gordana Vila navela je da danas ova ustanova obilježava Dan slovenske pismenosti i dan Ćirila i Metodija po kojem je i dobila ime.

– To obilježavamo trodnevnim aktivnostima. Juče smo dodjelili nagrade za najvjernije čitaoce i najaktivnije posjetioce Gradske čitaonice, restaurisali smo prevod sa francuskog jezika knjige “Sebastijan Rok”, autora Oktava Mirboa, danas na sam dan biblioteke čast nam je da je došla Jelena Bačić Alimpić, a sutra su nam „Majski susreti“, književna manifestacija koja je posvećena mladim autorima, ali imaćemo i goste iz regije i šire-rekla je Vila.

Dodala je da će u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ biti promocija Stojana Šašića i njegove zbirke poezije „Četiri drugara“.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović izajvila je da je Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ jedna od pet ustanova kuluture koje su aktivne u gradu i doprinose razvoju kulture, umjetnosti i književnosti.

– Naša matična biblioteka dala je poseban doprinos ove godine kada govorimo o programima, pripremila je 15-tak programa jer nam je 2022. godina aktuelna kao godina kulture u gradu Prijedoru. Naša bilblioteka sarađuje sa vrtićem, osnovnim i srednjim školama i smatramo da je doprinos biblioteke zaslužan za ovaj nivo kulture u gradu Prijedoru – istakla je Kasalović.

srpskainfo.com