Dva autobusa sa učenicima Osnovne škole “Petar Kočić”, večeras oko 22 sata, stigli su pred školu na Urijama, gdje su ih dočekali zabrinuti roditelji. Suza je bilo sa obje strane strane: kako iscrpljene djece, od kojih su neka povraćala odmah po izlasku iz autobusa, tako i roditelja koji su, kako kažu, proživjeli pakao. Na Jahorinu je u školu u prirodi otputovao 91 učenik petih razreda u pratnji četiri učitelja i školskog pedagoga. Sinoć su se kod većeg broja djece pojavili simptomi slični stomačnom virusu, uz mučninu, povraćanje i slabost, a neki od učenika su završili i na infuziji. U toku dana, još đaka je dobilo slične tegobe i do povratka u Prijedor, prema podacima iz uprave Škole, ta brojka se popela na 42 bolesne djece.

“Djecu smo poslali u školu u prirodi. Radovali su se tome, a na kraju su i oni i mi samo jedva čekali da nam se vrate. Ovo nije jedina prijedorska osnovna škola kojoj se to desilo. Saznali smo od drugih roditelja da se to dogodilo i njihovoj djeci, a boravili su nedavno u istom hotelu na Jahorini kao i naša. Postavljamo pitanje, zašto se o tome ćutalo, jer da neko nije pokušavao to zataškati, ne bi se ovo dogodilo našoj djeci. Ne bismo ih ni slali tamo”, ogorčena je Milica Matijaš, čija je kćerka večeras doputovala s Jahorine.

Autobuse s Jahorine, večeras je pred školom “Petar Kočić” dočekala i direktorica Gorana Bosančić.

“Zbog svega ovoga, učenici su se ranije vratili s Jahorine. Veoma mi je žao zbog svega, a već sutra bismo trebali saznati uzrok stomačnih tegoba kod djece. Saznala sam iz resornog ministarstva da će sutra ujutro inspekcija otići u hotel u kojem su bili smješteni učenici, a o svemu ću sutra razgovarati i sa roditeljima, kada budemo imali više informacija”, rekla je Bosančićeva, koja je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da nije čula da se ovako nešto već dogodilo ekskurziji iz druge škole.

Roditelji kažu da će insistirati na odgovornosti nadležnih. U svemu ovome, nisu štedjeli riječi hvale za prosvjetne radnike koji su, kako kažu, cijelo vrijeme bili uz bolesnu djecu i davali sve od sebe da im pomognu. Opširnije o ovome u sutrašnjim Novostima TV Prijedor.

kozarski.com