Iako je u prethodnom periodu dosta urađeno na poboljšanju statusa, porodice poginulih boraca i nestalih civila nisu zadovoljne rješavanjem određenih problema, posebno kada je riječ o sredstvima Vlade RS za stambeno zbrinjavanje i uslovima da korisnik mora pružiti dokaz da je podigao stambeni kredit.

U okolnostima u kojima žive porodice poginulih boraca i puno kredita po drugim osnovama, to je nemoguće ispuniti, konstatovano je na redovnoj godišnjoj sjednici Predsjedništva Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Prijedor.

Pored stambenog zbrinjavanja, ova kategorija je zaslužila da se na kvalitetniji način riješi pitanje zapošljavanja, pogotovo kada su u pitanju djeca koja su završila određene škole.

Smatraju da bi se to moglo riješiti drugačijom preraspodjelom sredstava.

Uz konstataciju da je Organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, zajedno sa Gradskom upravom, dosta uradila u proteklom periodu i pomogla porodicama, ni čelni ljudi Organizacije nisu zadovoljni rješavanjem stambenih problema.

„Nisam zadovoljna uslovima da je potrebno priložiti dokaz o podizanju stambenog kredita. To nije moguće, između ostalog, i zato što mnoge kuće nisu legalizovane. Nadam se da će to biti riješeno te da ćemo napraviti neki kompromis sa resornim ministarstvom i Vladom da se pomogne tim porodicama“, kaže Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca Prijedor.

kozarski.com