Na suđenju Radetu Macuri, optuženom za zločine počinjene na području Gradiške, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su čuli za stradanje grupe lica iz Kozarca u junu 1992. godine.

Svjedok Mirko Čupić kazao je da je bio u rezervnom sastavu policije u selu Turjak i da je jedno veče začuo pucnjavu i jauk. Naveo je da je otišao do odjeljenja policije da vidi šta se dešava i da je saznao da je ranjen mještanin Marko Samardžija.

Svjedok je dodao da je takođe čuo da je stigla vojna jedinica. Kako je rekao, poznato mu je da je postojao interventni vod koji je bio zadužen za takve slučajeve.

“Ujutro se isto čula pucnjava… Došla je informacija da je ta grupa koja je ranila Mirka pronađena i likvidirana”, kazao je Čupić.

Ispričao je da je autom otišao do mjesta dešavanja i da je vidio “par leševa” na putu prema Kozari. Rekao je da se nije htio zadržavati, te da je poslije čuo da su ukopani 600 do 700 metara dalje.

Čupić je kazao da je u prolazu vidio da jedan ranjeni čovjek sjedi na travi. Naveo je da je oko njega bila vojska i da je čuo da je ranjen u akciji.

Svjedok je rekao da odjeljenje policije u Turjaku nije imalo nikakav zadatak u tim dešavanjima.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Radeta Macure, Čupić je kazao da ne poznaje optuženog i da ne zna koja je jedinica tada bila došla.

Macuru optužnica tereti da je kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade bio prisutan tokom ubistava deset civila iz Kozarca (opština Prijedor), među kojima i tri žene, za vrijeme vojne akcije pretresa terena u Turjaku. Prema optužnici, grupa civila bošnjačke nacionalnosti pokušavala se prebaciti do granice s Hrvatskom.

Svjedok Miodrag Lipovac, koji je takođe bio u rezervnom sastavu policije u Turjaku, rekao je da je jednu noć vozio stoku na pijacu, a da se kući vratio u jutarnjim satima.

“Kad sam došao u smjenu, pitaju: ‘Gdje si bio noćas, pucalo se?’ Dobio sam naređenje da ne mrdamo iz Turjaka… Čuo sam da su pobijeni neki iz Kozarca”, prisjetio se Lipovac, dodavši da ne zna ko je počinio ubistva.

On je kazao da je čuo kako je jedan mještanin ranjen kod kuće dok je bio na straži, te da su tražili od grupe da se preda.

“Kažu, cijelu noć se pucalo”, rekao je Lipovac.

Suđenje se nastavlja 25. januara.

detektor.ba