Na gradskoj tržnici na Pećanima danas je završena dvodnevna manifestacija “Plodovi našeg sela” koju je organizovalo gradsko Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj i prijedorska kancelarija Područne privredne komore Banjaluka.

Proizvođače i prerađivače voća i povrća danas je obišao gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

On je istakao da su domaći proizvodi kvalitetniji i zdraviji i da je važno proširiti svijest o tome kod građana.

“Na ovaj nači smo željeli da podržimo tu ideju da što više domaćih proizvoda završi na trpezama naših građana i trudićemo se da ova manifestacija u budućnosti bude masovnija prije svega podrškom poljoprivrednim proizvođačima”, rekao je Pavlović.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić izjavio je da protekla sezona bila jako teška za poljoprivrednu proizvodnju i proizvođače te da je nakon proljetnih mrazeva uslijedio period sa visokim temperaturama bez padavina.

“Ipak nekako smo uspjeli da se skupimo i izložimo proizvode koji uspijevaju u ovo doba godine i zahvalni smo svima koji su se odazvali našem pozivu da ponovo oživimo kampanju `Kupujmo domaće, naše je bolje` i da pokažemo da naši proizvođači imaju šta da ponude”, izjavio je Egić.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Područne privredne komore Banjaluka Dijana Đaković naglasila je da se kupovinom domaćih proizvoda čuvaju radna mjesta i koristi kvalitetnija i zdravija hrana.

“Mi smo već prepoznati po toj kampanji svega što je proizvedeno u Republici Srpskoj jer na taj način čuvamo radna mjesta, a ovaj put smo se odlučili da promovišemo domaću proizvodnju tako da obilježimo prodajna mjesta koja su namijenjena direktnim proizvođačima”, izjavila je Đakovićeva.

Pored dvadesetak prijedorskih voćara i prerađivača voća i povrća svoje proizvode i prerađevine na pijaci na Pećanima izložile su i Klaster “Una- Sna”, voćarske zadruge “Kooperativa” i “Agro Prijedor” te Poljoprivredna škola Prijedor.

Proizvođači i prerađivači voća odlučili su da sve što je bilo izloženo na manifestaciji poklone prijedorskim vrtićima.

Vršilac dužnosti direktora Dječijeg vrtića ” Radost” Tatjana Brdar zahvalila se na ovom gestu i svima onima koji su prepoznala potrebe ove ustanove.

“Inače, mi se u vrtiću trudimo svakodnevno imamo zdrave i kvalitetne obroke, a u kvalitet ovih proizvoda ne sumnjamo”, kazala je Brdareva.

prijedorgrad.org