Zbog dodatnih poslova u borbi protiv virusa korona Domu zdravlja Prijedor nedostaje ljekara porodične medicine, ali unazad godinu i po dana nema ih ni na birou.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Prijedor, Dijana Đerić, priča za Srpskainfo da su 33 ljekara dobro funkcionisala prije epidemije, ali da njihov broj nije dovoljan za vanrednu situaciju.

– U normalnom režimu rada imamo dovoljno ljekara, ali u ovom režimu, kada radnike povlačite u akutno-respiratornu ili kovid ambulantu i vakcinalni centar, naravno da ih nemamo. Sve ljekare povlačimo iz porodične ambulante i ako ljekara povučete u akutno–respiratornu ambulantu onda taj tim nema ljekara, njega mijenja neko drugi. I ja u svom timu nisam duži period, jer sam na vakcinacijama – priča Đerićeva.

Dodaje da bi DZ želio da zaposli nove ljekare iako bi to bilo finansijsko opterećenje za ovu ustanovu.

– Unazad godinu i po na birou nema ljekara. Oni koji zavšre medicinu idu ili u opštu bolnicu ili na klinički centar zbog specijalizacije – objašnjava ona.

Dodatni udar na organizaciju rada u DZ je odlazak čak šest ljekara iz službe Hitne pomoći na specijalizaciju u prošlih godinu i po dana. Njih pet je primljeno na konkursima za specijalizacije u prijedorskoj bolnici „Doktor Mladen Stojanović“, dok je jedna ljekarka na specijalizaciji u UKC RS.

– Mi smo morali dva ljekara iz porodične medicine da prebacimo da rade u službi Hitne pomoći. Trenutno pet doktora radi u Hitnoj i dva su iz porodične medicine. U svakoj smjeni su dva ljekara. Jedan je u ambulanti, a drugi na terenu s ekipom – navodi ona.

Zbog razuđenosti područja koje pokriva DZ u Prijedoru tim porodične medicine ambulante u Omarskoj pokriva i noćni rad u ovom mjestu kako bi građanima okolnih sela bila dostupna hitna medicinska pomoć.

Dobra vijest iz ove zdravstvene ustanove je da su tri doktorke na specijalizaciji iz pedijatrije. Naime, već duži niz godina izražen je nedostatak pedijatara o čemu govori činjenica da je prosječna starost pedijatra u RS 55 godina. Trenutno, Dom zdravlja ima tri pedijatra.

Đerićeva kaže da DZ planira da jednu doktorku šalje na specijalizaciju iz psihijatrije, jer u njihovom Centru za mentalno zdravlje radi jedan psihijatar.

Novost je i da DZ Prijedor prelazi da radi u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS). Đerićeva kaže da su dobili čitače elektronskih zdravstvenih knjižica i da je ostalo da se u sistem uvežu još Porodična medicina i Hitna pomoć. Ocjenjuje da je moguće da prelazak na novi program uspori rad zdravstvenih radnika, jer im je potrebno vrijeme da se prilagode promjenama.

– Zamišljen je perfektan informatički program. Bićemo uvezani sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i možemo elektronski recept proslijediti apotekama, pa pacijenti ne moraju dolaziti kod ljekara ako im treba produženje hronične terapije. Pacijenti će moći podići lijek i u drugom gradu. Biće i elektronske uputnice za bolnicu. Još se uvezujemo, ali to će usporiti rad jer su ljekari radili na šifre, a sada imamo kartice. Mi smo svi informatički pismeni, ali potrebno je vrijeme da naučimo da radimo u tom sistemu. Moraćemo sve provjeriti i revidirati terapije pacijenata – kaže Đerićeva.

Ona ističe da su ljekari i medicinski radnici premoreni od borbe s virusom korona, ali da se herojski bore i da se ne žale. Apeluje na Prijedorčane da se vakcinišu protiv virusa korona, jer je to najbolji način da se zaštite, ali i najbrži put za izlaz iz stanja koje opterećuje zdravstveni sistem.

STOMATOLOGIJA
U Stomatologiji Doma zdravlja na Urijama pacijenti mogu dobiti usluge oralnog hrurga, ali moraju ih platiti u punom iznosu jer Fond zdravstvenog osiguranja RS više ne finasira rad oralnog hirurga. Kako bi izbjegli da jedinog oralnog hirurga otpuste, u Domu zdravlja su ga zaposlili kao stomatologa.

Pored dva stomatologa na Urijama, dva rade i u službi Hitne pomoći, a po jedan u ambulantama u Ljubiji, Kozarcu i Omarskoj. Rad školskog stomatologa organizovan je jedino u ambulanti u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u centru grada. Iz DZ planiraju da ponovo uvedu rad stomatologa i u školi „Petar Kočić“ na Urijama, jer je na ovom području najveći broj školaraca.

srpskainfo.com