GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 31.08.2021. godine u 09,00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno su 42 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1823 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 122 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom- u kućnoj izolaciji su 92 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 8040 lica. U JZU Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor -COVID odjeljenje smješteno je 25 lica. Po mjestu prebivališta, 13 lica su iz Prijedora, 5 iz Kozarske Dubice, 5 iz Sanskog Mosta, 1 iz Novog Grada i 1 iz Oštre Luke. Do sada je na teritoriji grada Prijedora prvom dozom vakcine vakcinisano 13247 građana, a revakcinisano je 10994 građana. Prisutan je trend porasta broja oboljelih od virusa korona.

2. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

Dana 25.08 2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je slijedeće zaključke:
Broj: 96-1/21 Zaključak o raspodjeli 25 000 doza komponente 2 Sputnik V vakcine,
Broj: 96-2/21 Zaključak o raspodjeli donacije Dexamethazone-a lijeka od strane UNICEF javnim zdravstvenim ustanovama,
Broj: 96-3/21 Zaključak o donaciji brzih testova za dokazivanje ” SARS – COV 2″ javnim zdravstvenim ustanovama.

Navedenim zaključcima RŠVS dodjeljene su predviđene količine vakcina, lijekova i testova javnim zdravstvenim ustanovama sa područja grada Prijedora.
Dana 30.08.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, kojim se sve mjere koje su do sada bile na snazi produžavaju do 13.09.2021. godine.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost na području grada Prijedora da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu, a posebno vaspitno obrazovne ustanove, obzirom na početak školske godine.

2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova kontinuirano vrše kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije.

3. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se privatno okupljaju (do 70 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-35/21
Datum: 31.08.2021. godine

KOMANDANT

Dalibor Pavlović