Avionu Aero-kluba Prijedor u utorak je djelimično otkazao motor, nakon čega je Ljubiša Aramanda (46), koji je pilotirao jedrilicom koju je avion vukao, uspio da je spusti u baštu među kukuruze.

On je, kako saznajemo, prošao bez povreda, dok je njegov saputnik, pedesettrogodišnji E.K., lakše povrijeđen. Istovremeno je avion bezbjedno sletio.

Sportska jedrilica pala u baštu u Aerodromskom naselju: Povrijeđeno jedno lice – FOTO/VIDEO

“Došlo je do djelimičnog otkazivanja motora na avionu. Ja sam bio u jedrilici. Avion me otkačio. Ja sam primijenio mjere vanrednih postupaka, što bi se reklo, spasavao živu glavu i u tome i uspio”, rekao je Aramanda za “Nezavisne novine”.

Kako je dodao, u momentima kad se sve dešavalo, jedrilica nije imala potrebnu brzinu ni visinu, koja je iznosila oko 20 metara.

“Primijenio sam vanredne postupke, nisam udario u kuću, nego pao među kukuruze. U ovakvim situacijama bolje je kad ste na većim visinama jer biste se uspjeli vratiti na aerodrom”, rekao je Aramanda.

U pitanju je, inače, bio let nakon što je E.K. iskazao želju da ide na obuku za letenje jedrilicom, pa su se vinuli u visine da bi odlučio hoće li ići na obuku.

Tokom ovog incidenta, jedrilica je, usljed vanterenskog slijetanja, uništena, ali svi se slažu da je najvažnije da nije bilo žrtava.

Iz policije je za “Nezavisne novine” potvrđeno da je o svemu obaviještena Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH, te da će biti formirana komisija kako bi se utvrdio uzrok nezgode.

“U nezgodi je lakše povrijeđeno jedno lice, koje je nakon ukazane ljekarske pomoći pušteno kući”, rekli su iz policije.

nezavisne.com