Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, odao je veliku zahvalnost osnivačima Republike Srpske koji su imali dovoljno vizije, istrajnosti, te intelektualne i duhovne snage da izdrže sve pritiske u stvaranju Srpske, ističući da njihova žrtva nikada ne smije da bude zaboravljena.

“Ali, isto tako moramo pamtiti i žrtve desetina hiljada ljudi koji su svoje postojanje žrtvovali da bismo mi očuvali svoj identitet i svoje biće i suštinu. Ogromna žrtva koju su oni i njihove porodice podnijeli dokaz su državotvornog karaktera našeg naroda, to je temelj naše državnosti”, poručio je Pavlović na svečanosti koja je večeras, zbog epidemioloških mjera, emitovana na Televiziji Prijedor.

On je naglasio da je svaka žrtva uzaludna ako se današnjoj djeci ne obezbijedi sigurnija i srećnija budućnost.

“Zavjet našoj generaciji je da u miru gradimo i razvijamo Republiku Srpsku, da od nje napravimo mjesto u kojem će svaki čovjek moći da živi, radi i razvija sebe i svoju porodicu”, rekao je Pavlović.

On je podsjetio da je Republika Srpska u svojoj 29 godina dugoj istoriji pretrpjela mnogo toga.

“Od rata, sankcija, bombardovanja, tranzicije i svih nedaća koje su se nadvile nad nama, sada se suočavamo i sa pandemijom, ali za razliku od ovih nesreća od ranije, sada dijelimo sudbinu sa svim narodima i državama svijeta. Navikli smo da se borimo i opstajemo i u mnogo težim situacijama i siguran sam da ćemo prevazići i ovo zlo, te nastaviti putem kojim smo krenuli”, rekao je Pavlović.

U umjetničkom dijelu akademije pod nazivom “Šta je nama Republika Srpska” učestvovali su glumci prijedorskog pozorišta Tatjana Binjaš-Batoz i Dean Batoz, a u muzičkom dijelu programa Milica Stijepić Ivić.

Obilježavanje Dana Republike Srpske biće nastavljeno sutra u 10.00 časova kada će biti položeni vijenci ispred spomenika “Za krst časni”.

Gradonačelnik Prijedora organizovaće u 12.00 časova u Gradskoj upravi prijem za zaslužne pojedince koji su se tokom godine istakli humanitarnim radom i hrabrošću u obavljanju redovnih poslova.

www.prijedorgrad.org