Nakon što je objavljeno da u Institutu za javno zdravstvo RS kreće komercijalno vakcinisanje protiv gripa, građani širom Srpske su zvali redakciju Srpskainfo, jer ih zanima gdje mogu da se vakcinišu oni koji ne žive u najvećem gradu RS.

Institut za javno zdravstvo RS, sa sjedištem u Banjaluci, u utorak je počeo s komercijalnim vakcinisanjem, a cijena jedne doze je 26 konvertibilnih maraka. Nabavljeno je 5.000 doza.

Ove sezone vlada najveće interesovanje za vakcinama, prije svega zbog apela stručnjaka da je veoma važna imunizacija zbog mogućeg „sudara“ sezonskog gripa i novog virusa korona.

Šaroliko na terenu

U Institutu za javno zdravstvo RS rade komercijalno vakcinisanje u svojim objektima, a osim Banjaluke, imaju regionalne centre u Doboju, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju.

Međutim, svaka ambulanta, odnosno domovi zdravlja i privatne zdravstvene ustanove imaju mogućnost da samostalno nabave komercijalne vakcine za svoje pacijente. Situacija na terenu je šarolika i ne postoji podatak na jednom mjestu koliko je zapravo komercijalnih vakcina protiv gripa nabavljeno za tržište Republike Srpske.

Tako je Dom zdravlja Bijeljina nabavio 1.500 doza komercijalnih vakcina protiv gripa, direktno od dobavljača.

– U Bosni i Hercegovini postoji samo jedan uvoznik vakcina, koji ima dozvolu Agencije za lijekove BiH. To je “Pharma Maac” iz Sarajeva i mi smo ih direktno od njih nabavili. Cijena će biti kao i u Institutu za javno zdravstvo, odnosno jedna doza 26 KM – objašnjava za Srpskainfo direktorka Doma zdravlja Bijeljina, Danijela Đukin.

Veliko interesovanje

Kaže da su ranijih godina nabavljali između 1.000 i 1.200 doza, a da su ove godine nabavili nešto više, jer vlada veliko interesovanje.

– Počeli smo vakcinisanje i vjerovatno ćemo brzo da potrošimo sve doze. Dobavljač nam je rekao da ćemo možda moći još da nabavimo, ali još ništa nije sigurno – dodaje ona.

Njena koleginica iz Prijedora, Slavica Popović, direktorka Doma zdravlja, za Srpskainfo kaže da su nabavili 600 doza komercijalnih vakcina za svoje pacijente, koje će koštati 26 KM.

– Nabavili smo od jedne apoteke onoliko koliko smo mogli. Htjeli smo mi od Instituta da kupimo vakcine, ali su nam rekli da ne može zbog njihovog plana – navodi Popovićeva.

Potrebna potvrda

Zanimljivo je da Dom zdravlja Banjaluka, koji je nadležan za gotovo 200.000 stanovnika, uopšte nije nabavio komercijalne vakcine protiv gripa. Na naše pitanje zbog čega nisu, dobili smo sljedeći odgovor: „Naša ustanova, u prethodnom periodu, kao ni ove godine, ne vrši ovaj vid usluge u komercijalne svrhe“.

Podsjećaju da vakcinišu građane koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, a da su za te svrhe ove sezone dobili više od 3.000 doza.

Dakle, u Banjaluci je moguće dobiti komercijalnu vakcinu u Institutu za javno zdravstvo RS. Kako nam je rečeno, od svog porodičnog ljekara je potrebno donijeti potvrdu da je pacijent zdrav.

Na jugu Srpske, u trebinjskom Domu zdravlja, takođe neće vakcinisati građane koji to žele, a nemaju pravo na besplatnu vakcinu.

– Pa, ne nabavljamo mi komercijalne vakcine, jer to u Trebinju radi Institut za javno zdravstvo – kaže kratko za Srpskainfo Branka Drašković, direktorka Doma zdravlja.

BESPLATNO

Domovima zdravlja širom Republike Srpske distribuisane su vakcine protiv gripa za one pacijente koji imaju pravo na besplatnu imunizaciju. Za te namjene je nabavljeno 20.000 doza, koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Osim određenih kategorija hroničnih bolesnika, pravo na besplatnu vakcinu imaju zdravstveni radnici na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine.

srpskainfo.com