Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da su organi lokalne vlasti u Prijedoru u cjelosti provele proceduru u vezi sa inicijativom za osnivanje opštine Omarska i da je predmet krajem prošle godine upućen na republički nivo koji je i nadležan za donošenje odluke o takvim inicijativama, bez obzira na to da li je lokalna vlast saglasna ili nije.

„Mi u tom dijelu više nemamo uticaja. Nismo paravili nikome problem. Dozvolili smo da to teče kako je narod ili onaj ko je uticao na narod donio odluke. Proces teče. Ostalo je samo nerazjašnjeno šta će se sa prostornim neslaganjem dešavati. Mi smo u Skupštini grada Prijedora pokušali da utičemo da se ne ide prebrzo, dok se ne razriješe prostorni odnosi između dvije zahtjevne potencijalne grupacije, ali je donesena odluka za jendu, a druga je ostala neriješena“, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

Odgovarajući na pitanje novinara o sastanku lidera SNSD-a Milorada Dodika sa rukvodstvom prijedorskog SNSD-a i privrednicima u Omarskoj protekle subote, sa kojeg su mediji objavili snimak koji se odnosi na inicijativu za osnivanje nove opštine na teritoriji Prijedora, Đaković je naveo da tome mora prethoditi rješavanje spora između Omarske i Kozarca, budući da oba prostora traže status opštine, a i jedan i drugi pretenduju dijelom na istu teritoriju, s obzirom na to da se radi o susjednim područjima.

„Ako se obećava da će jedan dio dobiti saglasnost da se otcijepi, mora se preuzeti i obaveza rješavanja sporova u vezi s tim“, dodao je Đaković

Skupština grada Prijedora u novembru prošle godine dala je pozitivno mišljenje o inicijativi za osnivanje opštine Omarska.

Za inicijativu je glasalo 19 odbornika (sedam iz SNSD-a, pet samostalnih odbornika, četiri iz SDS-a, dva iz PDP-a i jedan iz DNS-a), pet ih je bilo protiv (tri iz SDA i po jedan iz SDP BiH i DF), a pet uzdržano (DNS).

Tadašnji predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje opštine Omarska Ranko Smiljanić rekao je da slijedi upućivanje inicijative Vladi Republike Srpske koja je u roku od 30 dana dužna oformiti sedmočlanu komisiju koju čine predstavnici šest ministarstava i jedan predstavnik grada Prijedora, a koja je dužna da donese mišljenje o inicijativi u roku od 90 dana i uputi ga Vladi, a Vlada dalje ka Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com