Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj rekao je da može biti ponosan na ovu zdravstvenu ustanovu s obzirom na njen razvoj.

Sovilj je naveo da je dolaskom na čelo ove ustanove zatekao malo bolji stacionar sa dva RTG aparata, dva ultrazvuka i rađenih do 1.000 operativnih zahvata godišnje, te da je bilo 55 specijalista tada, a danas ih je 83, među kojima 11 subspecijalista, kao i da je trenutno 14 doktora medicine na različitim specijalizacijama.

“Kada vidimo odakle smo krenuli, a gdje smo sada, možemo biti ponosni na našu zdravstvenu ustanovu, jer u sistemu zdravstva Republike Srpske imamo dosta primjera gdje postižemo nivo izvrsnosti, kao što su operacije katarakte gdje 98 odsto slučajeva radimo najsavremenijom metodom u svijetu i kao što su operacije žuči gdje 95 odsto slučajeva radimo laparoskopijom”, naveo je Sovilj, koji je i poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je na konferenciji za novinare dodao da su operativni zahvati u abdominalnoj hirurgiji “toliko značajan pomak da se ne mogu ni porediti sa ranijim periodom”.

Sovilj je izjavio da su zlonamjerne konstatacije kandidata za gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića da Prijedor treba da ima bolnicu koje se ne stidi, budući da iz takve konstatacije proizilazi da je se stidi.

“Mogu razumjeti da ne poznaje dobro sve elemente grada, da ne zna koliko je zaposlenih i nezaposlenih, ali, s obzirom na posao koji radi, a vrši funkciju šefa kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja u Prijedoru, trebalo bi da o zdravstvu ima nešto više informacija”, rekao je Sovilj.

Kandidat za odbornika u Skupštini grada Prijedora i psiholog u Centru za socijalni rad Prijedor Zora Marjanović rekla je da ova ustanova tokom cijele godine vodi računa o zaštiti prava djece, a ne samo u toku ove, Međunarodne nedjelje djeteta, ali da prijedorski centar, za razliku od mnogih drugih primjera iz okruženja, ima tu sreću da ima sredstva da zadovolji i obezbijedi sva prepoznata prava djece.

“Ovo je dobrim dijelom upravo i zbog velikog razumijevanja i podrške Gradske uprave koja nikada nije izostala. To je za svaku pohvalu i svijetao je primjer jer mnogo znači kad se može raditi ono što zakon propisuje, a, nažalost, postoje primjeri drugih lokalnih zajednica gdje to nije moguće iz objektivnih materijalnih ili nekih drugih razloga”, dodala je Marjanovićeva.

Kandidat za odbornika u Skupštini grada Prijedora i sekretar Udruženja voćara Prijedor Dalibor Jović izjavio je da Gradska uprava u kontinuitetu i brojnim različitim projektima, podsticajima i subvencijama podržava voćarstvo, kao i sve druge grane poljoprivrede.

On je naveo da udruženje voćara broji 80 članova i dodao da su to profesionalni proizvođači.

“Taj put nije lak, najčešće zbog vremenskih nepogoda. Ove godine mraz je uništio rod šljive i višnje i grad radi na tome da im se pomogne, uvijek stoji iza nas i nadamo se da će tako biti i ubuduće”, naveo je Jović i dodao da je i 2017. godine mraz uništio sve voćarske kulture u cvjetanju i da je grad Prijedor tada bio jedina lokalna zajednica u Srpskoj koja je sistemski pomogla voćarskim proizvođačima finansijskom podrškom da prevaziđu velike probleme.

On ja rekao da je pri kraju realizacija projekta hladnjače na kojem se radi već pet godina i koji će omogućiti skladištenje voćarskih i povrtlarskih kultura do povoljnog momenta za plasman.

“Očekujemo da se ubrzo krene s upotrebom. Trudićemo se da svi budu usluženi u obimu koji im bude potreban”, poručio je Jović.

SRNA