Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je snimljeno 15 sati video materijala 48. Književnih susreta na Kozari, da je taj materijal sveden na tri sata montiranog sadržaja i da je od danas to dostupno svim zainteresovanim medijskim kućama.

“Na ovaj način smo napravili žive zapise svih događaja u vezi sa susretima. Mislim da će gledaocima biti izuzetno zadovoljstvo da pogledaju i čuju šta su poručili, prije svega, književnici”, rekao je Đaković na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je naveo da je akademik SANU i počasni građanin grada Prijedora Matija Bećković napisao prigodnu pjesmu koja je obuhvaćena video sadržajem.

“On je prilikom promocije novih knjiga iz edicije Književnih susreta na Kozari u Beogradu izrekao jednu grandioznu misao: da je posljednjih godina otkriven grad Prijedor kao najzapadniji grad srpskih zemalja u kojima je otkriven novi svjetionik srpske kulture i umjetnosti na području svih srpskih zemalja”, naveo je Đaković.

Član organizacionog odbora ovogodišnjih susreta Zoran Stanić rekao je da je materijal podijeljen u pet epizoda i da njihovo emitovanje kreće od sutra.

“Prva je `Na licu mjesta` i obuhvata memorijalni dio s Paleža i Kozare, druga je o prve tri godine izdavačke djelatnosti što je ogroman poduhvat u vrijeme krize izdavaštva i čitalaštva uopšte, treća je promocija novih izdanja iz edicija `Ovjenčani` i `Tragovi`, četvrta je svečana akademija i peta veče laureata”, naveo je Stanić.

On je dodao da je u ediciji “Svjedočenja”u saizdanju dsa Narodnim muzejem iz Beograda pripremljena i monografija Sretena Stojanovića, čiji je priređivač Vera Grujić, a koja će biti promovisana 29.oktobra na dan smrti Sretena Stojanovića.

Stanić je zamolio medije da prezentuje video materijal svega onoga što je trebalo da se desi, a nije se desilo zbog pandemije, ali je ipak održano u prilagođenim uslovima, čime je zadržan kontinuitet.

Ovogodišnji susreti održani su u znaku jubileja 110 godina od rođenja Skendera Kulenovića i 60 godina od smrti Sretena Stojanovića. Spoj su tradicionalnog i video formata, a video sadržaji biće prikazani na sajtovima Grada Prijedora i Književnih susreta na Kozari i na Televiziji Prijedor, dok će sav montirani materijal biti dostupan medijima na zahtjev.

www.prijedorgrad.org