U Muzeju Kozare otvorena je izložba radova Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru “Prijedor 2020”.

Na međunarodni konkurs prijavilo se 126 autora iz 21 države svijeta sa ukupno 223 rada.

“Kada je međunarodni karakter izložbe u pitanju, otišli smo korak dalje. Sada zaista imamo učesnike iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata, a ovaj put su nam se pridružili i Južna Afrika, Južna Koreja i Rusija”, rekao je novinarima u Prijedor direktor Muzeja Kozare i inicijator bijenala Zoran Radonjić.

Žiri u sastavu Francisko Araja iz Francuske, Leposava Milošević Sibinović iz Srbije i Predrag Marjanović iz BiH odabrao je za izložbu 172 rada 98 autora, i to 121 rad iz kategorije crtež i grafika, 45 slikarskih djela i šest radova u oblasti intermedije.

“Posebno raduje činjenica da su autori ovaj put poklonili 109 kvalitetnih radova Muzeju Kozare, čime je zbirka, računaju li se i prethodna dva bijenala, postala bogatija za 350 radova”, dodao je Radonjić.

Tri ravnopravne nagrade i novčane iznose od po 500 evra osvojili LJubomir Stahov iz Hrvatske za rad “Iz prirode 2”, Marija Luisa Estrada Sančes iz Meksika za rad “Guardianas” i Horhe Noges Erera iz Meksika za rad “Maniquie”.

“Sve i jedan rad u finalu mogao je biti nagrađen, jer zaista ima vrhunskih majstora. Nagrađena je spontanost našeg Prijedorčanina LJubomira Stahova koji sad živi u Hrvatskoj, vrhunska grafika meksičkog autora, a pohvale su dobili profesori akademija čiji su radovi mogli osvojiti i prva i druga mjesta. Odluke žirija bile su jednoglasne”, rekao je član žirija Predrag Marjanović.

Posebna priznanja žiri je dodijelio Zoranu Banoviću za rad “Odjek”, Biljani Gavranović za rad “Koža 1”, Dijani Morales Galisija za rad “Ascenso”, Borjani Mrđa Dragičević za rad “Gusjenica” i Cvetki Hojnik za rad “Tamna strana meseca 1/20”.

Šef Odsjeka za obrazovanje, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije grada Prijedora Stevica Dronjak rekao je da posljednjih 15 godina Gradska uprava podržava organizaciju likovnih događaja poput ovog bijenala, likovne kolonije i grada murala.

“Samom tom činjenicom Prijedor se svrstava u red gradova koji se s pravom nazivaju prijestonicom kulture. Nastojaćemo da i ubuduće podržavamo ovakve likovne događaje, a ono što posebno raduje je da radovi s ove izložbe ostaju u Prijedoru. S obzirom na kvalitet radova, to predstavlja određeno bogatstvo”, ocijenio je Dronjak.

Izložba je realizovana uz podršku Grada Prijedora i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, bez svečane ceremonije i bez prisustva nagrađenih autora, a u skladu s epidemiološkim mjerama, i biće otvorena do 20. novembra. Dio postavke izložen je i u Galeriji Sreten Stojanović.

www.prijedorgrad.org