kv-plasteniciGrad Prijedor je do sada donirao 23 plastenika.

Za podršku povratku, godišnje se, u prosjeku, iz budžeta grada Prijedora izdvaja oko 90.000 maraka. Ove godine, Komisija za podršku povratku raspodijelila je oko 80.000 maraka.
Nabavljeno je jedanaest plastenika za isto toliko porodica. Dva plastenika u ponedjeljak su montirana u Sredicama i Bišćanima.

Sead Jakupović, predsjednik Gradske skupštine, i Muharem Murselović, predsjednik Komisije za podršku povratku, posjetili su porodice koje su dobile ovu donaciju.
Uvjereni su da će domaćinstvima koja se tradicionalno bave poljoprivredom, plastenici omogućiti sigurniji način proizvodnje. I odabir porodica koje su dobili plastenike, bio je vrlo pažljiv, jer u Komisiji nisu htjeli da se sredstva na bilo koji način zloupotrijebe.
Obišli su i one koji su prošle godine dobili plastenike.

„Iskustva od prošle isporuke su veoma dobra. Komisija je obišla teren i vidjeli smo da je,
već u zimskom periodu, većina plastenika bila puna. Mislim da smo postigli ono što nam je i bio cilj, da se pomogne povratnicima“, rekao je Jakupović koji je, istovremeno, i član
Komisije za podršku održivom povratku.

Predsjednik Komisije Muharem Murselović naglašava da su u Komisiji stava da ljudima treba pomagati tako da sami sebi obezbjeđuju novac za život.

„LJude treba naučiti da love ribu, a ne stalno im nešto nuditi i davati. To je kratkoračan način održavanja života. Ovo je, ipak, dugoročnije i poljoprivrednici mogu planirati šta će proizvoditi“, rekao je Murselović, dodavši da je ovo dobar način podrške održivom povratku na ovim prostorima.

Plastenici su u ponedjeljak montirani na imanjima porodica Kadirić i Brdar u Sredicama i Bišćanima. Planove kako zaraditi za život baveći se manjom plasteničkom proizvodnjom, već imaju Sutko Kadirić i Sabahudin Brdar. Naglašavaju da su presretni zbog donacije vrijedne 2.500 maraka. Na području Prijedora do sada su u ovom projektu podrške održivom povratku donirali 23 plastenika: lani 12, a ove godine jedanaest plastenika.

PROIZVELI STO KILOGRAMA ŠPINATA

Plodove svog rada iz plastenika koji je dobila prošle godine, već ubire porodica Brdar iz Čarakova. U plasteniku su u prvoj turi proizveli i prodali oko 100 kilograma špinata. Sada sade paradajz i papriku. Najveći problem imaju s prodajom, jer nakupci imaju jednu, a oni koji poput njih proizvode, drugu cijenu. Po riječima Sajme Brdar, ipak se nekako snalaze, jer svako više voli kupiti domaće, nego robu nepoznatog porijekla.

Kozarski vjesnik