Odlaganje podnošenja poreskih prijava, odgoda plaćanja poreza na nepokretnosti, moratorijum na plaćanje kredita ako privrednik ima rješenje o reprogramu – sve su to mjere kojima će Vlada Republike Srpske da se bori protiv pogubnog uticaja virusa korona na privredu.

Vlada Srpske je danas donijela uredbu kojom su objedinjene odluke koje su već donesene, i samo čekaju potvrdu predsjednika Republike.

Rok za plaćanje poreza na dobit je pomjeren sa 31. marta na 30. juni, a obveznici u dogovoru sa Poreskom upravom mogu da dobiju dodatne olakšice.

“Pored poreza na dobit po završnom računu, tu su naknade za šume, protivpožarne naknade i određene takse republičke i lokalne. Sve su to poreske obaveze koje će se moći plaćati u drugoj polovini godine u ratama”, rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Baza našeg ekonomskog pristupa je održavanje zaposlenosti, poručuje srpski član Predsjedništva BiH, i zato će biti formirana tri fonda – Garantno kreditni, Kompenzacioni i Fond za podršku lokalnim zajednicama. Samo oni koji nisu otpuštali radnike niti su ih slali na neplaćeni dopust će dobiti pomoć – kategoričan je Milorad Dodik.

“Nama cilj jesu očuvanje preduzeća i radnika. Nije njihovih profita. Ovdje niko ne može da računa na profite. Ovdje se radi samo na tome da se očuvaju radnici i preduzeća da funkcionišu. I onaj ko to uspije, koja nacionalna ekonomija to uspije, imaće mogućnost da nastavi dalje”, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Prema riječima ministarke finansija, skoro svi samostalni i mali privrednici imaju zabranu rada, pa će njihov paušalni godišnji porez biti smanjen sa 600 maraka na 240 maraka. Mali privrednici imaju mnoge zahtjeve, ali mislim da je trenutno potrebno samo malo stpljenja, jer nemamo razloga da budemo nezadovoljni predloženim mjerama – poručuje prvi čovjek Zanatsko-preduzetničke komore Srpske.

“Ima sada jako puno samostalnih preduzetnika, koji imaju jako otežane uslove za rad. Konkretno, taksisti – vi znate da je banjalučkim taksistima dozvoljen rad, ali oni ne rade, i vrlo korektno se ponašaju, voze besplatno, humanitarno naše medicinske radnike, jer je sada prevoz neredovan, itd”, naglasio je Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Poslodavci Srpske su u redovnom kontaktu sa Vladom, skupljaju informacije i ukazuju na moguće probleme. Očekujemo da će u narednih sedam dana u potpunosti biti riješen mjesec mart, nakon čega ćemo pristupiti rješavanju mjeseca aprila – poručuje Saša Trivić.

“Očekujemo za 15-20 dana da može doći do nekog popuštanja, pa ćemo onda biti pametniji nego danas. Ovo što je danas predloženo i javno rečeno je po nama sasvim dovoljno, ali naravno trebamo raditi na definisanju uslova, i stvaranju uslova da ljudi konkurišu za ta sredstva”, istakao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Samostalni privrednici ili pravna lica koja nisu radila u drugoj polovini marta, zbog mjera zabrane, treba da podnesu poreske prijave i da plate neto platu radnicima, dok će doprinosi biti plaćeni iz Fonda solidarnosti. Plan je da iz ovog Fonda budu isplaćene minimalne plate, porezi i doprinosi za april, i to za privrednike koji cijeli mjesec ne budu mogli da rade.

ATV BL