GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 03.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području Grada Prijedora u odnosu na prethodni dan nije registrovan ni jedan slučaj pojave oboljenja od virusa korona, tako da su trenutno dva lica zaražena korona virusom. Pod zdravstvenim nadzorom je 297 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 794 lica. U formiranim karantinima je trenutno smješteno 41 lice koje je pod zdravstvenim nadzorom.
2. Dana 02.aprila 2020.godine u (“Službenom glasniku Republike Srpske”, br.31/20) objavljena je Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici održanoj 28.marta 2020.godine a koja glasi: “Proglašava se vanredno stanje na teritoriji Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV”. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.
3. Dana 02.04.2020. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o upisu djece u prvi razred, kojim se zadužuju osnovne škole u Republici Srpskoj da upis djece u prvi razred, koji je onemogućen pojavom bolesti izazvane novim korona virusom, organizuju čim se za to steknu uslovi. Ovim zaključkom su obavezane sve osnovne škole u Republici Srpskoj da obavijeste roditelje koji imaju djecu doraslu za upis u prvi razred da korišćenjem sredstava elektronske komunikacije dostave školama podatke /informacije o djeci.
4. Dana 02.04.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o odvijanju nastave na daljinu u vrijeme proljećnog raspusta kojim se obavezuju osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da u vrijeme trajanja proljećnog raspusta, u periodu od 13. do 16. aprila 2020. godine, obezbijede redovno odvijanje nastave na daljinu, u skladu sa ranije donesenim Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije.
5. Gradski štab za vanredne situacije je upoznat sa Izvještajem o radu Koordinacionog tijela za NVO za podjelu humanitarne pomoći starijim licima i licima u stanju socijalne potrebe.
6. Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor je u skladu sa utvrđenom obavezom od strane Gradskog štaba za vanredne situacije izvršila pregled objekta “Hotela Prijedor” i preduzela sve neophodne mjere u cilju obezbjeđenja adekvatnih mjera zaštite od požara u ovom objektu koji je Naređenjem Gradskog Štaba za vanredne situacije stavljen u funkciju karantina.
7. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je dana 02.04. 2020.godine. Gradskom štabu za vanredne situacije uputilo instrukciju, prema kojoj se lica kojima je izrečena mjera upućivanja u karantin, a koja su sa mjestom prebivališta / boravišta u opštini Oštra Luka upućuju u karantin koji je formiran u Gradu Prijedoru.
8. Na zahtjev Republičkog štaba za vanredne situcije dostavljeni su traženi podaci o karantinskom smještaju na području Grada Prijedora.
9. O preduzetim mjerama na uspostavljanju karantinskog smještaja dostavljena je informacija Savezu opština i gradova Republike Srpske.
10. Prema informacijama dobijenim od strane Odjeljenja za privredu i poljoprivredu na skladištima trgovinskih centara na području Grada Prijedora ima dovoljna količina svih roba, a snabdjevanje novim količinama roba je uredno.
11. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nadležne institucije, kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
12. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke:

1. Obavezuju se svi subjekti i sva fizička i pravna lica na području Grada Prijedora da u potpunosti vlastiti režim rada i ponašanja prilagode obavezama koje proizilaze iz Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, kao i da u potpunosti sprovodu i poštuju naredbe i preporuke date od strane Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije.
2. Zabranjuje se okupljanje građana Grada Prijedora tokom vikenda na izletištima, javnim površinama, sportsko – rekreativnim površinama i drugim lokacijama u prirodi kako bi se dao doprinos sprečavanju pojave i širenja novog virusa korona.
3. Obavezuju se inspekcijski i kontrolni organi na području Grada Prijedora da intenziviraju kontrolu okupljanja građana tokom vikenda na izletištima, javnim površinama, sportsko – rekreativnim površinama i drugim lokacijama u prirodi.

4. Obavezuju se osnovne škole na području Grada Prijedor da u potpunosi sprovedu Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o upisu djece u prvi razred, kojim se zadužuju osnovne škole u Republici Srpskoj da upis djece u prvi razred, koji je onemogućen pojavom bolesti izazvane novim korona virusom, organizuji čim se za to steknu uslovi. Ovaj zaključak obavezuje sve osnovne škole u Republici Srpskoj da obavijeste roditelje koji imaju djecu doraslu za upis u prvi razred da korišćenjem sredstava elektronske komunikacije dostave školama podatke /informacije o djeci.
5. Obavezuju se osnovne škole na području Grada Prijedor da u potpunosti sprovedu Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o odvijanju nastave na daljinu u vrijeme proljećnog raspusta, kojim se obavezuju osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da u vrijeme trajanja proljećnog raspusta u periodu od 13. do 16. aprila 2020. godine obezbijede redovno odvijanje nastave na daljinu u skladu sa ranije donesenim Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije
6. Tokom sljedećeg vikenda izvršiti periodičnu-sedmičnu dezinfekciju javnih površina , javnih objekata i sredstava javnog prevoza na području Grada Prijedora.

Nosilac aktivnosti: Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu
životne sredine i imovinsko-stambene poslove

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se Organi i Službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije.
Broj: 02-sl-20/20
Datum: 03.04.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković