Opozicija, tačnije stranke PDP i SDS su ostale nedorečene u svojim pojašnjavanjima incijative da se raskine bilo kakva saradnja sa SNSD-om tamo gdje ona postoji.

Takva inicijativa je potekla od poslanika PDP-a Draška Stanivukovića. Nije međutim pojašnjeno šta to konkretno znači u trenutnom političkom momentu.

Stranke opozicije su dio vlasti zajedno sa SNSD-om u nekim od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj a nije decidno navedeno da će koalicija sa SNSD-om automatski biti napuštena.

Ova inicijativa prvo će se naći na organima stranke, kaže za Gerila info Draško Stanivuković. Stanivuković pojašnjava da inicijativa treba da ide u dva pravca.

“Jedan je da vidimo i analiziramo gdje je realno i moguće u ovom roku do predavanja lista se napuste koalicije, da vidimo gdje to možemo da uradimo do predavanja lista a ono što smatram važnim jeste da se ne desi da bilo gdje opozicija podrži kandidata SNSD-a niti da pravi koaliciju sa SNSD jer je to naša politika sadašnja i buduća. Ključno je da se više nigdje ne podrži kandidat SNSD niti pravi koalicija sa SNSD bilo gdje.”– rekao je Stanivuković za Gerilu.

PDP smo u avgustu pitali zašto su odbornici njihove stranke u Prijedoru dio vlasti sa SNSD-om i DEMOSOM i da li to znači da su te stranke u Prijedoru drugačije od tih stranaka na nivou Republike Srpske a čije poteze PDP aktivno kritikuje. Nismo dobili odgovor.

Ista pitanja smo poslali i SDS-u koji je u Prijedoru takođe dio vlasti sa SNSD-om. Odgovor takođe nismo dobili.

Nedorečen je prije nekoliko dana bio i prvi čovjek prijedorskog SDS-a Milan Tubin koji je nakon Stanivukovićeve inicijative rekao kako je vlast SNSD nenarodna ali da u Prijedoru ostaju dio koalicije sa SNSD.

“Ne izlazimo iz skupštinske većine sa SNSD u Prijedoru, već smo odlučili da stavimo do znanja da SDS neće biti ničiji privjesak i da ćemo imati svoje kandidate na narednim izborima. Želimo da radimo u interesu građana, jer je ova nenarodna vlast glavni krivac za stanje u kojem se nalazimo” – rekao je Tubin prije nekoliko dana. SDS u Prijedoru ima pet odbornika od kojih četiri tvrde da nisu ni vlast ni opozicija.

Čitava priča oko Prijedora bi se mogla, pred lokalne izbore, preliti u Banjaluku jer će biti vrlo zanimljivo vidjeti koga će kao kandidata za gradonačelnika podržati DNS u Banjaluci. Kada imena kandidata zvanično budu poznata.

gerila.info