glas-struja“Elektroprivreda RS” evidentirala je u prvih deset mjeseci prošle godine 695 slučajeva neovlašćenog trošenja struje, čime je ovo preduzeće oštećeno za 1,16 miliona KM.

U “Elektroprivredi” su kazali da je najviše slučajeva krađe struje evidentirano u Bijeljini – 116, a slijedi Banjaluka sa 99 slučajeva. Najveći broj slučajeva u kojima je otkriveno da su se potrošači sami priključili na mrežu zabilježen je u Prijedoru.

– Svakom kupcu za kojeg je utvrđeno da krade električnu energiju ispostavljena je faktura za neovlašćenu potrošnju. Ukupna vrijednost ispostavljenih faktura po ovom osnovu iznosi 1,16 miliona maraka – kazali su u “Elektroprivredi”.

Dodali su da se protiv krađe struje bore ulaganjem u distributivnu mrežu i stalnim kontrolama.

– Izmještanje mjernih uređaja iz stambenih objekata i ugradnja mjernih uređaja sa mogućnošću daljinskog očitavanja najviše su doprinijeli smanjenju distributivnih gubitaka – kazali su u ovom preduzeću.

Dodali su da su primjenom niza mjera distributivni gubici smanjeni sa 20,84 odsto iz 2006. na 13,29 odsto u 2013. godini, te da je taj trend nastavljen i u ovoj godini pa bi gubici trebalo da padnu na 12,1 odsto.

Glas Srpske