euroblic-curiciPorodica Radovana Curića, ograđena je žicom, koju je postavio prvi komšija, a do puta mogu doći samo kroz prolaz od pola metra.

Ova osmočlana porodica iz prijedorskog naselja Palančište, u kojoj je četvoro dece od jedne, tri, sedam i deset godina, ne može prići kući, dovesti drva ili namirnice, a automobil parkiraju u susednoj ulici.

Njihove nevolje su počele pre sedam godina, u sudskom sporu sa komšijom Blagojom Matijašom.

Radovan Curić navodi da na početku suđenja nije imao potrebnu dokumentaciju koju je sud tražio i na kraju je donesena presuda, po kojoj je Matijašu dozvoljeno da ogradi kompletan put, što je on odmah uradio.

– Put koji mu je dodeljen moja porodica koristi više od 50 godina i kada mi je umro otac, koji je živeo u Beogradu, dobio sam kupoprodajni ugovor i potvrdu da je sve moje vlasništvo, ali sud to nije hteo ni da pogleda – kaže Curić.

Po tom ugovoru u vlasništvu je imao 816 kvadrata, a sada ima 661 kvadrat zemlje. Sudskom odlukom Curićima je onemogućen izlazak na prilazni put i glavnu cestu, a kada su ograđeni žicom deca sedam dana nisu išla u školu.

Moj sin Igor, njegova supruga Biljana, moja supruga i četvoro unučadi živimo kao u logoru, obilazimo i kucamo svaki dan na vrata institucija, ali ništa od toga, jer je sve korumpirano. Komšijina rođaka radi u tužilaštvu i sigurni smo da sve institucije rade u sprezi – kaže Radovan.

Naglašava da ima validne građevinske dozvole i urbanističko tehničke uslove u kojima je naznačen pristupni put njegovoj parceli, dok je, kaže, komšija isti put označio kao krčevinu, a uvek ga je koristio.

Njegov sin Igor Curić navodi da na ograđeni put ne smeju da kroče, jer je komšija angažovao agenciju za zaštitu.

-Žalio sam se Centru za socijalni rad i tražio da se zaštite prava dece, ali su rekli da nisu nadležni za rešavanje ovakvog pitanja. Niko se nije udostojio da izađe i vidi da li deca mogu i trebaju da preskaču tuđe ograde da bi došli do škole. Deca su prestrašena i u šoku – priča Igor.

Ekipa „EuroBlica“ nije mogla da stupi u kontakt sa Blagojom Matijašom. Nije odgovarao na telefonske pozive, na koje se javila njegova supruga. Na upit novinara da li je Matijaš kod kuće, rekla je da jeste i da će ga pozvati da se javi. Međutim, onda se javila i rekla da je „ovo privatna kuća i da ne daju nikakve komentare“, nakon čega je spustila slušalicu.

Nepravda
Komšinica Slavica Sikirić kaže da je strašna nepravda načinjena ovoj porodici.

-Snaha im danima ne jede, deca su ustrašena, svi su pod stresom i zar nakon decenija života na ovom mestu da dočekaju da ne mogu izići iz kuće, jer nemaju put – kaže Sikirićeva.

Udruženje roditelja sa četvoro i više dece „Roda“ iz Prijedora se takođe oglasilo, a kažu da je porodica Curić postala stanovnik logora u vlastitoj kući.

EuroBlic