rtrs-vrtic-sarlahU Dječijem vrtiću “Radost” djeca iz jedne vaspitne grupe naredne dvije sedmice neće boraviti u ovoj predškolskoj ustanovi da bi se suzbilo širenje bakterije streptokok koja je izolovana kod jednog broja djece iz te grupe.

Roditelje 28 djece, koja pohađaju ovu mlađu vrtićku grupu o zatvaranju grupe obavijestile su vaspitačice kojima su prenijele da je Higijensko-epidemiološka služba /HES/ Doma zdravlja Prijedor proglasila epidemiju šarlaha i donijela odluku o privremenom zatvaranju te grupe.

Roditelji djece iz drugih vrtićkih grupa zvanično nisu obaviješteni o ovom slučaju.

Pedijatar zadužen za nadzor djece u Dječijem vrtiću “Radost” Azra Pašalić rekla je da je roditeljima vrtićke djece ostavila uputstva kojih treba da se pridržavaju, a da je rukovodstvo ustanove od HES-a dobilo mjere koje treba da sprovede.

“Da bi se prevenirala zaraza, roditelji treba da izbjegavaju duži boravak sa djecom u igraonicama, tržnim centrima i kafićima. Djeci je potrebno dosta vitamina u ishrani i boravka na čistom vazduhu”, izjavila je Pašalićeva danas Srni.

Ona je podsjetila da su do početka mjeseca u ovoj grupi bila zabilježena četiri slučaja šarlaha i da su ta djeca izolovana. Poslije toga, na pregledima i kontrolama, sva djeca su bila negativna.

Međutim, bakterija se sada ponovo pojavila i HES je donio odluku o zatvaranju grupe u kojoj borave oboljela djeca.

“Prema našim saznanjima, u ostalim vrtićkim grupama, kao ni u objektima ove ustanove izvan centralnog, nema zabilježenih slučajeva šarlaha”, dodala je Pašalićeva.

Epidemiolog HES-a Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je danas Srni da će više informacija o ovom slučaju javnosti saopštiti u ponedjeljak.

Djeca zatvorene grupe u vrtić bi ponovo trebalo da krenu 12. januara 2015. godine.

Sličan slučaj u centralnom objektu prijedorskog vrtića zabilježen je u januaru prošle godine kada su zbog registrovanih devet slučajeva šarlaha privremeno bile zatvorene dvije vaspitne grupe sa oko 50 djece da bi se na taj način prekinuo lanac obolijevanja.

Bakterija streptokok javlja se u različitim oblicima i može izazvati različita oboljenja. Neki sojevi streptokoka izazivaju gnojnu anginu, neki šarlah, a neka djeca nemaju nikakve simptome, ali su takođe pozitivni na streptokok što znači da su kliconoše i da mogu prenijeti bakteriju na drugu djecu.

Šarlah je jedno od 75 oboljenja koje su ljekari po zakonu dužni da prijavljuju epidemiološkim službama, a nisu dužni prijavljivati ni slučajeve kliconoštva ni slučajeve streptokokne angine.

SRNA
Foto – video – RTRS