U Republici Srpskoj je u 2018. godini odobren ukupno 641 zahtjev za vantjelesnu oplodnju, a prošlogodišnji troškovi za ove namjene iznosili su 2,5 miliona KM.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, za prvi pokušaj odobreno je 380 zahtjeva, za drugi 182, a za treći 73 zahtjeva.

Fond u cjelosti finansira tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete vantjelesnom oplodnjom, takođe se svi troškovi refundiraju.

– Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS od 2011. godine zagovara kod jedinica lokalne samouprave da finansiraju ili sufinansiraju naredne postupke vantjelesne oplodnje. U 2018. godini opštine i gradovi su imali ukupno 206 zahtjeva – saopšteno je nakon sjednice Vlade RS.

Najveći broj zahtjeva za vantjelesnu oplodnju bilo je Banjaluci, Trebinju, Bijeljini, Prijedoru i Rogatici.

Zahtjev mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Kriterijumi za odobravanje se uglavnom odnose na medicinske indikacije. Tačnije, uslovi su dokazan sterilitet i da je par u braku ili vanbračnoj zajednici duže od dvije godine.

U Republici Srpskoj je od 2007. godine postupkom vantjelesne oplodnje rođeno više od 1.000 novorođenčadi, a od 2007. do prošle godine, bilo je ukupno oko 4.500 zahtjeva i za ove namjene je u posljednjih devet godina izdvojeno oko 20 miliona KM.

Novosti.rs