U Donjoj Dragotinji kod Prijedora komšije su se udružile i pokrenule humanitarnu akciju radi izgradnje kuće komšiji i prijatelju, invalidu Rajku Mijiću iz ovog sela. Složne komšije prikupile su novac i počele gradnju, uz pomoć anonimnih donatora. Nedostaje im građeviski materijal za nastavak i apeluju na ljude dobre volje da se uključe u akciju, kako bi njihov komšija, koji živi u trošnoj kući, konačno dobio nov krov nad glavom.

Malo ko da ima takve komšije i prijatelje, kao što ima Rajko Mijić iz prijedorske Donje Dragotinje. Prikupili su novac i uz podršku aninimnih donatora počeli izgradnju kuće za svog prijatelja. Rajko, koji je invalid od rođenja, decenijama živi u stogodišnjem, neuslovnom kućerku. Prijatelji kažu, jedva su ga nagovorili da pokrenu akciju.

– Ovo je rješavanje pitanja koje sam nisam mogao riješiti. Zahvaljujući ljudima dobre volje ovo poprima oblik moga doma – ističe Rajko Mijić.

Tako su složne komšije počele gradnju temelja nove Rajkove kuće, jer je, kako kažu, on to odavno zaslužio. Svi rade dobrovoljno i besplatno, kako ko stigne, jer je stara Rajkova kuća potpuno neuslovna za stanovanje.

– Prošle godine navratim kod Rajka, gori vatra, ali u kući hladno. Zidovi puštaju, i nigdje topline, to me natjeralo da pokrenemo ovu akciju – kaže komšija Željko Stojaković. Materijal: 828 6389 01 – od 00, 42 do 00, 55

I dok se nadaju da će ljudi dobre volje donirati prije svega, građevinski materijal, kažu, svaka pomoć je dobrodošla. Vjeruju da se dobro dobrim vraća.

– Јa sam za to da ja uradim struju, drugi vodu, treći grijanje, jedan kupi šporet, jedan kupi šta može i da mi to iskombinujemo da do nove godine čovjek ima svoju kuću – poručuje komšija Dragiša Skendžić.

Rajko je nezaposleni elektro-mehaničar i živi od skromne invalidnine. Najveća želja mu je da se zaposli i sam zarađuje, onoliko koliko mu to njegov invaliditet dopušta. Kaže, da barem ima posao noćnog čuvara, odavno bi on izgradio i novu kuću.

RTRS