os branko copic-skolska saobracajna patrola 1Osnovna škola /OŠ/ “Branko Ćopić” iz Prijedora uvela je školsku patrolu i školsku policiju koje čine članovi saobraćajne sekcije radi povećanja bezbjednosti učenika u školskom dvorištu.

Direktor škole Sanja Munjiza rekla je da je veliki problem predstavljala uvriježena navika roditelja koji su autima nekontrolisano ulazili u školsko dvorište, stvarajući gužve.

“Uvijek smo strahovali da će neko biti povrijeđen i da će stradati, i savjet roditelja i razvojni tim ove škole tražili su rješavanje ovog problema. Mislimo da smo ga riješili na najefikasniji način jer vozači neće negodovati budući da su u patrolama djeca”, kazala je Munjiza Srni.

os branko copic-skolska saobracajna patrola 2Ona je navela da djeca imaju raspored angažovanja u patrolama, da ne izostaju sa nastave nego su na ulazu školskog dvorišta između smjena, da je većina roditelja pozdravila ovu akciju i da su za učešće u patrolama zainteresovani i đaci koji nisu u saobraćajnoj sekciji.

“Djeca su opremljena znakovima stop i bezbjednosnim svijetlećim prslucima, a brojeve registarskih tablica vozača koje se ogluše o zabrane ulaska u školsko dvorište proslijedićemo policiji”, dodala je Munjiza.

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Vojislav Pelkić pozdravio je ovaj potez OŠ “Branko Ćopić” podsjećajući da su učeničke saobraćajne patrole u bivšoj državi bile u skoro svim školama, ali da je saobraćajna kultura kao segment bezbjednosti saobraćaja već duže vrijeme zapostavljen i zanemaren.

“U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske procijenjeno je da bi to mogao biti jedan jako dobar projekat koji bi mogao polučiti dobre rezultate. Vjerujem da će se u perspektivi širiti prema svim školama i ja ga lično doživljavam kao jedan dobar projekat”, kazao je danas Pelkić novinarima u Prijedoru.

os branko copic-skolska saobracajna patrola 3On je dodao da je vrlo važno da se djeca tokom osnovne škole susreću sa saobraćajnim pravilima koja će im dobro doći u životu, bilo kao vozačima ili kao pješacima.

“Kada na tom uzrastu prihvate i usvoje početna, osnovna znanja, to će puno značiti sa aspekta bezbjednosti saobraćaja koja nije najsjajnija u ovom trenutku, ali ne može ni biti preko noći promijenjena i treba vremena za pozitivne pomake”, dodao je Pelkić.

On je najavio da CJB Prijedor u saradnji sa Auto-moto savezom Republike Srpske i školama planira aktiviranje saobraćajnih sekcija i formiranje poligona za takmičenja u saobraćaju.

SRNA