U Muzeju Kozare u Prijedoru u srijedu je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Srpska revolucija i stvaranje moderne srpske države 1804-1878” koju je priredila sekcija fotografa Društva konzervatora Srbije.

Izložbom je ova kulturna ustanova u gradu na Sani tradicionalno obilježila i svoju krsnu slavu, Svetog apostola i jevanđelistu Luku.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je Sveti Luka, po predanju, prvi naslikao ikonu Isusa Hrista, Presvete Bogorodice i Svetih apostola Petra i Pavla i da su sve ikone koje su kasnije nastajale bile po uzoru na ovu.

-Izložba, koja je primjerena ovom događaju, na veoma ilustrativan način, kroz fotografije memorijalnih mjesta i istorijskih dešavanja, podsjeća nas na svijetle tačke i put ka samostalnosti i slobodi nakon srednjovjekovnog ropstva tokom kojeg je srpski narod uspio da sačuva svoj identitet, tradiciju i jezik – rekao je Radonjić.

-Ova izložba je obuhvatila period od 74 godine i fotografije današnjeg izgleda memorijalnih mjesta vezanih za tok Prvog i Drugog srpskog ustanka, događaje iz srpske revolucije, istaknutih ličnosti i značajna dešavanja iz tog vremena – rekla je predsjednica sekcija fotografa Društva konzervatora Srbije Snežana Negovanović.

Ona je dodala da su na panoima i fotografije prvih institucija koje su vodile ka stvaranju i osamostaljivanju moderne srpske države, predstavljenih iz ugla službe zaštite nepokretnog kulturnog nasljeđa Srbije, kao i fotografije spomen obilježja, građevina, manastirskih kompleksa i bogatog spomeničkog nasljeđa koje je sačuvano i svjedoči o višedecenijskoj borbi srpskog naroda ka sticanju države i samostalnosti.

Otvaranju izložbe i slavskim svečanostima i ove godine je prisustvovao kum Muzeja Drago Dragić, koji redovno dolazi iz Francuske, gdje živi i radi već pet decenija godina.

Dragić je i ovoga puta Muzeju Kozare poklonio svoju umjetničku sliku.

Nakon otvaranja izložbe, priređen je i slavski ručak kome je prisustvovao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković te brojni gosti iz društveno-političkog života našeg grada.

Izložba “Srpska revolucija i stvaranje moderne srpske države 1804-1878” će biti otvorena do 30. novembra.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com