potpisivanje ugovora sa povratnicima 1Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i pomoćnik federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice Sulejman Alijagić potpisali su danas u Prijedoru sa 14 korisnika tripartitni ugovor o sanaciji, obnovi i izgradnji stambenih jedinica za povratničku populaciju.

Vrijednost ugovora je 400.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz Fonda za međunarodni razvoj i biće realizovana putem Fond za povratak BiH.

Ugovori, koji su potpisani u okviru provođenja Projekta rekonstrukcije stambenog fonda, odnose se na sanaciju, obnovu i izgradnju stambenih jedinica radi stambenog zbrinjavanja povratnika, izbjeglica iz BiH i raseljenih lica u BiH.

Obraćajući se budućim korisnicima sredstava za sanaciju kuća, Pavić je rekao da Prijedor vodi računa o povratnicima i izbjeglim licima, odnosno o svima koji su u proteklom ratu ostali bez stambenih jedinica.

potpisivanje ugovora sa povratnicima 2“Mi smo obavili sve pripremne radnje, tako da smo danas mogli da potpišemo ugovore sa 14 lica bošnjačke nacionalnosti, ostalo je samo da se uskoro izabere izvođač i da radovi počnu, tako da će do septembra ova lica imati riješeno stambeno pitanje”, rekao je Pavić.

On je dodao da će uskoro biti potpisan drugi dio ugovora za rekonstrukciju stambenog fonda sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske i licima srpske i hrvatske nacionalnosti.

“Mi dodatno radimo na tome da povratak na prijeratna ognjišta bude održiv, odnosno da ljudi mogu živjeti od svog rada, da ne pravimo socijalne slučajeve već da pravimo domaćinstva sposobna da se brinu o sebi i da sama zarade za svoju egzistenciju”, rekao je Pavić.

Pomoćnik federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice Sulejman Alijagić rekao je da je riječ o kreditu od sedam miliona dolara, koji je BiH podigla posredstvom Ministarstva za ljudska prava BiH i dva entitetska ministarstva.

“Kredit se realizuje u cijeloj BiH. Ovo je kvalitetan projekat, kojim će biti biti obnovljeno oko 400 stambenih jednica. Predviđeno je da korisnici dobiju kuću po sistemu `ključ u ruke`”, rekao je Alijagić.

On je naveo da je ovo samo jedan od nekoliko projekata koji su pripremljeni na nivou BiH, a da slijedi realizacija projekata za izbjeglice i povratnike putem Saudijskog fonda u iznosu od 15 miliona dolara, regionalnog stambenog programa vrijednosti 101 miliona evra i CEP projekta vrijednosti 86 milona evra.

SRNA