sjecanje na mladena 1U povodu 118. godišnjice rođenja i 72. godišnjice pogibije narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića u Prijedoru je danas održan istorijski čas i položeni su vijenci na spomenik legendarnog partizanskog komandanta.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić rekao je da je Mladena prvi put vidio 1941. godine na Kozari i da pamti s kakvim je autoritetom okupljao i mlado i staro.

“Veliko povjerenje u narodu je stekao i kao omladinac i kao vođa ustanka protiv fašističkog okupatora, u to vrijeme posebno ustaštva”, kazao je Gajić novinarima u Prijedoru.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić rekao je da je organizovanje ustanka na Kozari najveće Mladenovo djelo.

sjecanje na mladena 2“On je bio i strateg NOB-a za ovaj kraj, a iz Bosanske krajine veličina organizovanja i razvoja ustanka prenijela se na cijelu BiH i cijelu Jugoslaviju. Njegovom smrću borba nije prestala nego je, naprotiv, dobila novu snagu”, kazao je Rodić.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je nije bilo ličnosti iznad Mladena kada je izabran za komandanta operativnog štaba, da je tragično završio, ali da je iza njega ostala legenda koja živi već osmu deceniju.

“Grad Prijedor Mladenu se dovoljno odužio. Imamo kuću Stojanovića kao depadans Muzeja Kozare, imamo imena ulica njega, njegvog oca, sveštenika Sime, i njegovog brata, vajara Sretena. U kući Stojanovića je stalna postavka posvećena Mladenu, brojne institucije, udruženja i kolektivi i danas u Prijedoru nose njegovo ime, a brinemo i o porodičnoj grobnici Stojanovića”, naveo je Radivojac.

Mladen Stojanović borio se u oba svjetska rata. Bio je pripadnik Mlade Bosne, radničkog pokreta i Komunističke partije, a u Prijedor je sa školovanja u Beču donio prvu fudbalsku loptu i prvi teniski reket.

Mladenovi posmrtni ostaci preneseni su na Partizansko groblje u Prijedoru 1961. godine iz Jošavke gdje je tragično stradao nakon teškog ranjavanja iz zasjede. Za narodnog heroja proglašen je 7. avgusta 1942. godine.

Vijence na njegov spomenik danas su položile brojne delegacije.

Spomen na ovog legendarnog junaka Kozare održava se svake godine ispred zgrade gradske uprave kod bronzanog spomenika doktora Mladena Stojanovića, koji je djelo njegovog brata, vajara Sretena Stojanovića.

SRNA
sjecanje na mladena 3 sjecanje na mladena 4