Godinama osnovne škole u BiH bilježe rapidan pad broja upisanih učenika, a uzroci tome, kako kažu direktori obrazovnih ustanova, su sve prisutniji trend iseljavanja naših građana na privremeni rad u Evropsku uniju i pad nataliteta.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u školskoj 2017/2018. godini u BiH, u 1.817 osnovnih škola upisano je 282.614 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 5.115 učenika.

“U ovoj školskoj godini u prve razrede upisana su 31.182 učenika, što je u odnosu na prošlu školsku godinu manje za četiri odsto”, kazali su iz Agencije.

Stevica Đogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, kazao je za “Nezavisne” da je, nažalost, i ove školske godine upisan manji broj učenika, a najčešći razlog je to što veliki broj đaka odlazi zbog toga što cijele porodice idu u inostranstvo.

“U zadnje vrijeme dešava se da za jedan dan po četiri učenika najave odlazak iz jedne škole zbog toga što se sele u inostranstvo”, kazao je Đogazović i dodao da nekoliko područnih škola na teritoriji Prijedora koje su imale po tri odjeljenja sada nema nijednog upisanog učenika.

“Manji broj djece izazvaće i veliki problem u samom nastavnom procesu, odnosno to utiče i na broj nastavnog osoblja i na njihovu potrebnu normu”, kazao je Đogazović.

Da u školske klupe u Brčkom svake godine sjedne manje đaka, kaže i Mara Matkić, šef Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

“U svih 15 osnovnih škola u Brčko distriktu upisan je 661 učenik ove godine, a prošle godine to je bilo 614, dok smo prije deset godina imali i do 1.000 upisanih učenika”, kazala je Matkićeva.

“Godinama imamo stagnaciju u brojnosti stanovništva, a u zadnje vrijeme veliki je broj ljudi koji se iseljavaju iz BiH”, pojašnjava Matkićeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da Banjaluka sigurno najbolje stoji u odnosu na druge gradove.

“Glavni faktor je upravo to što se rađa malo djece. Možda je jedan od faktora i to što se jedan broj učenika odselio”, ističe Popržen.

Elvira Mijić, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, kazala je da je u posljednjih sedam godina u cijeloj RS primjetan pad broja učenika za 25 odsto.

“Iako pronatalna politika nije u našem domenu, očigledno je da na tome treba raditi”, ističe Mijićeva.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, ističe da je u Trebinju isti broj učenika već nekoliko godina unazad.

“Međutim, u Gacku i Bileći primjetan je pad broja učenika, a samim tim je i manje odjeljenja”, kazao je Mrdić i dodao da je glavni razlog pad nataliteta.

Merima Šuta, direktorica “Šeste osnove škole” Mostar, ističe da u posljednjih deset godina broj učenika skoro pa stagnira, a sa druge strane ima i pozitivnih primjera, gdje je primjetan rast broja upisanih učenika.

Ekrem Jahić, direktor OŠ “Meša Selimović” Sarajevo, kaže da u njihovoj školi u zadnje tri godine imaju trend povećanja broja učenika.

Mala matura u RS

Ove školske godine mala matura će biti uvedena eksperimentalno u 21 osnovnu školu u RS, a polaganje će biti 6. i 7. juna.

“Testove iz srpskog jezika đaci će polagati 6. juna, dok će dan kasnije raditi testove iz matematike”, kazao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Nezavisne novine