Odbornici Skupštine grada Prijedora, usvojili su na posljednjem zasjedanju izvještaj o poslovanju javnih komunalnih preduzeća za prošlu godinu.

Dok su preduzeća „Vodovod”, „Tržnica” i „Komunalne usluge” iz Prijedora ostvarili dobit, gradska „Toplana” poslovala je sa gubitkom od 1.691.255 KM.

– Gubitak je ostvaren iz redovne djelatnosti i iznosi 663.943 KM, a na njegovu visinu presudan uticaj je imao trošak amortizacije od 1.157.882 KM. Potom rashodi kamata po osnovu otplate kredita, kao i rashodi kamata koji su nastali zbog kašnjenja u izmirivanju obaveza prema dobavljačima, odnosno 739.673 KM – navedeno je u izvještaju o poslovanju ovog preduzeća. Navedeno je i da „Toplani” potrošači duguju 7.142.136. KM, te da je to uzrok hroničnog nedostatka novca za poslovanje.

Zbog negativnog rezultata poslovanja, četiri odbornika SDS, nisu dala svoj glas za usvajanje izvještaja o radu “Toplane”.

Odbornik Radenko Stijepić, tokom rasprave, je rekao da je od Prijedorčana čuo da im je grijanje skupo i da zato ne mogu da ga plaćaju.

– Ne znam šta se tu dešava, rekao sam da će to teško moći da tako funkcioniše. Smatram da će se sve veći broj građana isključivati sa grijanja i da će se teško moći obezbijediti novac da „Toplana” funkcioniše – rekao je Stijepić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je da na spisku „Toplaninih” dužnika ima i zvučnih imena, odnosno onih koji mogu, ali neće da plaćaju grijanje. On je nagovijestio da među dužnicima „Toplane” ima i odbornika.

– Ne možemo sve trpati u isti koš. Brzo će doći do sudskih rješenja za one koji ne budu pametni da to riješe na vrijeme. Među njima ćemo vidjeti i one ugledne građane. Bojim se da među njima ima i onih koji sjede u ovoj Skupštini, pa će njihova imena biti zvučno saopštena – upozorio je prvi čovjek Prijedora.

Dodao je da rukovodstvo ovog preduzeća i gradska uprava, organizovano rade na tome da se naplate „Toplanina” potraživanja.

– Razmišljaćemo i o onima koji ne mogu da plate. Pozivam ja vas sve skupa, da poradimo na tome da se naplata izvrši, da sudovi ne presuđuju, jer ako se nekom sutra oduzme stan, da se to desi bilo kome od nas, biće neprijatna situacija – istakao je on.

U izvještaju o poslovanju komunalnih preduzeća zaključeno je da je pored povećanja kvaliteta usluga kojima se ova preduzeća bave, jedan od osnovnih ciljeva u ovoj godini i obezbjeđenje pozitivnog poslovanja i svođenja na minimum međusobnih obaveza i potraživanja.

Neplatiše i po deceniju

U Prijedoru ima oko 600 građana koji posljednjih 10 godina nijednom nisu platili račun za grijanje.

Vršilac dužnosti direktora prijedorske „Toplane” Zoran Knežević izjavio je da takvi potrošači duguju i po 15.000 maraka, te da sudovi predlažu pljenidbu stanova. Ističe da zato „Toplana” nudi razne mogućnosti za izmirenje duga.

– Uveli smo odluku otpisa kamata od 70 odsto za jednokratno izmirenje dugova, potom reprogram do pet godina u 60 rata i istovremeni otpis 50 odsto kamata – izjavio je Knežević.

EuroBlic

Povezane vijesti

SVE SPREMNO ZA POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA – ... Minstar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić održala je sastanak sa predsjednicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola. Nastava u drugom ...
PODRŠKA PRIJEDORA ZA IZGRADNJU DNEVNOG CENTRA U KO... Grad Prijedor je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je izrazila volju i pomagaće Humanitarnu akciju Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji i S...
NE JENJAVA JAGMA ZA MANJIM STANOVIMA U POJEDINIM G... S obzirom na to da je u pojedinim gradovima RS i dalje velika i konstantna tražnja za stanovima s manjom kvadraturom od 40 do 50 kvadrata, potrebno je...
PREDSJEDNIK „BOKSITA“ PREDLOŽIO NADLEŽNIMA DA RASK... U ime Kompanije „Boksit“ i zaposlenih u Kompaniji, kao značajnog poreskog obveznika, predsjednik te kompanije mr Rajko Dukić obratio se nadležnim s pr...
“TUŽIĆEMO VLADU”: KONFEDERACIJA SINDIKATA NE ODUST... Apelacija je već spremna i poslije praznika će biti poslata Ustavnom sudu RS, poručuje predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević u izja...
GO SDS U PRIJEDORU: VANREDNA SKUPŠTINA ODRŽANA U S... Vanredna Skupština Gradske organizacije SDS-a Prijedor je održana u skladu sa članom 26 Statuta SDS, a za tumačenje statutarnosti jedino je nadležna S...
PRIJEDORSKO PREDUZEĆE “CIMSS” ZAPOSLILO ČETIRI NOV... U okviru projekta “Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta” predviđeno je neformalno osposobljavanje nezaposlenih lica za zanimanje tape...
GOVEDARICA: NEVAŽEĆE ODLUKE SKUPŠTINE SDS U PRIJED... - Grupa članova Srpske demokratske stranke iz Prijedora koja je danas sazvala vanrednu skupštinu gradske organizacije Srpske demokratske stranke Prije...