Iz Investiciono-razvojne banke (IRB) potvrdili su nam da su u toku pripreme za prodaju državnih akcija u Rudniku željezne rude “Ljubija” Prijedor na Banjalučkoj berzi.

Budući da su zakonom ovlašćeni prodavač ovog državnog kapitala, u IRB navode da će se o svim detaljima predstojeće prodaje “Ljubije” dogovoriti sa resornim ministarstvom i Vladom RS.

-To uključuje veličinu paketa akcija koji će biti ponuđen na prodaju, početnu prodajnu cijenu, dinamiku iznošenja na prodaju i eventualne uslove i kvalifikacione kriterijume za učesnike na aukciji – kaže Zoran Popović, portparol IRB.

-Sam postupak prodaje će biti proveden putem berzanske aukcije koja podrazumijeva da se ponuđene akcije prodaju u paketu, bez mogućnosti cijepanja, odnosno kupovine samo dijela ponuđenog paketa – objašnjava Popović.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da prodaja “Ljubije” na berzi neće biti problem.

Podsjećamo da je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prije tri mjeseca upozorio da budu pažljivi, jer „Arselor Mital” iz Prijedora raspolaže svim pravima u „Ljubiji”.

-Prodaja akcija u vlasništvu Republike Srpske u RŽR „Ljubija” je ustavno i zakonsko pravo RS i u tom pogledu ne vidimo pravno utemeljenje podnošenja tužbe od „Arselor Mitala” – naveli su u resornom ministarstvu.

Međutim, na pitanje da li je opravdana zabrinutost Đakovića za budućnost rudarenja u Prijedoru, nisu nam odgovorili.

Ni iz „Arselor Mitala” Prijedor nisu se javno oglašavali nakon odluke Vlade da Rudnik „Ljubiju” skine sa liste strateških preduzeća, čija je posljedica berzanska prodaja. Za januar je bio najavljen sastanak čelnih ljudi kompanije „Arselor Mitala” i Vlade Srpske, ali još nije održan. Ranije je direktor prijedorskog preduzeća Mladen Jelača za „EuroBlic” izjavio da su prava „Arselor Mitala” iz Prijedora utvrđena ugovorom o njegovom osnivanju iz 2004. godine.

-Postoji odredba u ugovoru da „ Arcelor Mital” ima eksploataciono pravo na području Ljubije i Tomašice, što može apsolutno da pokazuje bilo kom partnera jasan stav opredjeljenja koja su tim ugovorom data – rekao je Jelača

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva kažu da prodaja na berzi neće biti problem

Iz Sindikata „Arselor Mitala” Prijedor poručuju da nisu protiv prodaje „Ljubije” na berzi. Želimo da dođe ozbiljan kupac i da to bude neko sa kim će naše preduzeće iz Prijedora moći da saraduje, jer smo vidjeli da to nisu željeli sa Evgenijem Zotovom i njegovom kompanijom „Israeli Investment Group” – kaže Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata. Dodaje da radnike, njih 800, plaši neizvjesnost.

Stručnjaci koji su krajem prošle godine učestvovali na Sedmom balkan¬skom rudarskom kongresu u Prijedoru zaključili su da će eksploatacija rude u jedinom aktivnom prijedorskom rudniku Omarska završiti 2025. godine, te da se taj rok može produžiti narednih 15 godina, ukoliko se već ove godine oživi proizvodnja u centralnim rudištima „Ljubije”.

„Arselor Mital“ iz Prijedora je zajedničko preduzeće svjetske kompanije „Arselor Mital holdings“, koje ima 51 odsto vlasničkog udjela u njemu, i Rudnika željezne rude „Ljubija“, s ostatkom od 49 odsto vlasništva. Oko 65 odsto akcija u „Ljubiji“ u vlasništvu je Republike Srpske. Vlada pokušava da proda vlasnički kapital još od 2017.godine.

EuroBlic