Iako sezona grijanja u Prijedoru nije upitna, rukovodstvo grada istaklo je da je cilj izmjene dijela regulacionog plana Rudnika željezne rude “Ljubija” na Centralnim rudištima ljubijskog kopa, ali i na teritoriji opštine Oštra Luka, obezbjeđenje biomase za buduće potrebe prijedorske “Toplane”.

Na ljubijskom kopu nekadašnjeg runika, kako kaže gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, u planu je stvaranje plantaže brzorastućeg drveća za obezbjeđenje dodatnih količina biomase za prijedorsku “Toplanu”.

Već drugu godinu, veliki broj Prijedorčana, koji koristi usluge novog pogona gradske Toplane, umjesto na mazut, grije se na novi energent, biomasu. Građani su većinom zadovoljni kvalitetom grijanja.

Mnogi građani komentarišu da su zadovoljni sa grijanjem, ali da cijena može biti jeftinija, ako ima prostora za to.

Zoran Knežević direktor “Toplane” Prijedor ističe da u onom periodu sa mazutom su akumulirani ogromni gubici kojih je “Toplana” sada na neki način, žrtva.)

“I zbog toga mi nismo u mogućnosti da idemo sa eventualnim smanjenjem još uvijek cijene grijanja”, navodi Knežević.

Sezona grijanja nije upitna, kažu u prijedorskoj “Toplani”. Ima dovoljno drveta, tu je i sadnja na plantažama brzorastućeg drveća za buduće potrebe “Toplane”, na ljubijskom kopu Rudnika željezne rude.

Imamo tu ogromne prostore i željeli bismo se usmjeriti na to da možemo stvoriti podlogu za nove elemenate biomase, kako bismo smanjili upotrebu našeg standardnog drveta sa planine Kozare i okolnih prostora”, rekao je Đaković.

Iz RŽR-a “Ljubija” ističu da je, u saradnji sa beogradskim Šumarskim fakultetom, urađen projekat izrade plantaža na njihovom zemljištu. Već imaju spremnih oko pet hiljada sadnica, što je samo početak. U prijedorskoj “Toplani” podržavaju inicijativu i lokalni privredni razvoj.

“Pozdravljamo svaku vrstu takvih realnih projekata. Ono što mi možemo reći jeste da ćemo biti siguran kupac za svu tu robu koja bude proizvedena na taj način, jer nam je u interesu da što više drvne biomase otkupimo sa lokalnog nivoa”, kazao je Knežević.

Prijedorska “Toplana” biomasu nabavlja i zahvaljujući prijedorskom Šumskom gazdinstvu, sa Incelovih plantaža i dijelom iz privatnih šuma.

RTRS