Našim običajima, u domu Miletića iz Donje Lamovite kod Prijedora, prisustvovali su i Kinezi. Gosti s drugog kraja svijeta, u ovom domu dobrodošli su svake godine.

Uz stare običaje, paljenje svijeće i lomljenje česnice, Božić je proslavljen i u porodici Vojislava Miletića. Najradosnijem prazniku najviše su se obradovali najmlađi.

Za božićnom trpezom, našli su se i gosti sa Dalekog istoka. Poznanstvo Miletića sa Kinezima rezultat je poslovne saradnje koja je vremenom prerasla u iskreno prijateljstvo.

Vojislav ističe da njegovi prijatelji poštuju njegovu slavu, Božić i Uskrs, a i on njihovu Novu godinu, kao i jedan veliki kineski praznik koji obilježavaju u avgustu kada im ide u goste.

Vojislavovi prijatelji iz Kine u Prijedoru žive već 17 godina. Iako su po vjeroispovijesti budisti, kažu, upoznati su sa našom tradicijom, ali i gostoprimstvom, koje se najbolje vidi baš za Božić.

Cuini Van kaže da se osjeća lijepo, kao i čitava njegova porodica.

– Volim ovu klimu i narod, sve je prijateljski – ističe Cuini.

Proslava Božića u porodici Miletić dokaz je da vjerske, ali ni govorne razlike, nikada nisu barijera za iskrena prijateljstva. Važan je samo povod, a najradosniji hrišćanski praznik to zasigurno jeste.

RTRS