Pokrenuta je procedura za izručenje osumnjičenog Tužilaštvu BiH.

Na temelju potjernice koju je Tužilaštvo BiH raspisalo na zahtjev tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Crne Gore, uhapšen osumnjičeni Knežević Slobodan, rođen 21.10.1968. godine u Prijedoru.

Za ovim osumnjičenim Sud BiH je na zahtjev Tužilaštva BiH odredio mjeru pritvora te je realizirano raspisivanje Interpolove tjeralice za navedenim osumnjičenim.

Pravosudni organi Crne Gore odredili su ekstradicioni pritvor osumnjičenom i pokrenuli ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog.

Knežević Slobodan je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, opština Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe, Ljubija.

Knežević Sobodan također je osumnjičen da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog civila ispred Doma u mjestu Miska Glava.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i širom svijeta, preduzima aktivnosti na lociranju, hapšenju i izručenju u BiH osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu.

Dnevni avaz