Srpska počinje da gradi socijalne stanove. Najviša kirija biće jednu marku po kvaratu. Devet opština stanove će graditi pomoću donacija i obezbijediće smještaj za 300 osoba.

U 15 lokalnih zajednica problem će rješavati kreditima, a za 17 miliona evra biće obezbijeđen smještaj za 700 izbjeglica i raseljenih lica.

“Imamo tri potprojekta, jedan gdje smo u fazi gradnje – to je Modriča. Imamo Bijeljinu, Sokolac i Foču gdje smo u završnoj fazi provođenja javnih nabavki. U Prijedoru imamo jedan objekat od 50 stanova u završnoj fazi. Sa početkom iduće godine biće useljiv. Imamo Banjaluku sa 48 stanova i Gradiška 32 stana i 15 stanova u Brodu već uvedene izvođače u posao”, rekao je Radovan Grajić iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Socijalni stanovi će biti isključivo u vlasništvu opština. Samohrana majka četvoro djece Željka Mandić kaže da bi joj takav stan dobro došao, jer se od svoje plate se jedva izbori sa osnovnim troškovima.

“To recimo što bi dali za stanarinu ovdje, bukvalno nešto više mogu da uradim s tim. Njih troje koji idu u školu, tako da svaki dan njima treba i za užinu i da se obuku kao i sva ostala djeca”, rekla je majka četvoro djece Željka Mandić.

U Ministarstvu su se još pohvalili da su uspjeli da spriječe prenos socijalnog staranja na nivo BiH. Najavljuju da im je sljedeći korak donošenje Zakona o socijalnom stanovanju.

ATV BL