ljubicasti dan 1Javna ustanova “Centar Sunce” i poliklinika “Semiz” u Prijedoru su danas podjelom promotivnih i informativnih materijala i predavanjem o epilepsiji obilježili 26. mart, međunarodni dan borbe protiv stigme o epilepsiji koji se još naziva i “ljubičasti dan”.

Slađana Radaković, direktor “Centra Sunce” koji pohađaju djeca sa smetnjama u razvoju, rekla je da je riječ o jednom od najčešćih neuroloških oboljenja i da u ovoj ustanovi ima dosta djece s epilepsijom.

„Odlučili smo da damo svoj doprinos i da javnosti ukažemo na potrebu prihvatanja ove populacije i na potrebu da se razbije stigma kada je u pitanju ta vrsta poremećaja“, kazala je Radakovićeva novinarima u Prijedoru.

Neuropsihijatar epileptolog Zoran Semiz naveo je da ni BiH ni Republika Srpska ni grad Prijedor nemaju baze podataka o osobama oboljelim od epilepsije, dodajući da je generalna procjena da je u svijetu ima od 0,5 do 1,5 odsto opšte populacije.

„Ovo nije dan borbe protiv epilepsije već upravo dan podrške oboljelima od ove bolesti, jer i u svijetu i kod nas postoji velika stigma prema njima kao da su osobama manje vrijedne ili manje sposobne“, kazao je Semiz.

On je dodao da su farmakoterapija i medicina toliko napredovale da se epileptički napadi drže pod kontrolom čak i do 75 odsto uz određene uslove koje treba da ispunjavaju pacijenti.

Na društvenim mrežama danas se korisnici pozivaju da nose nešto od odjevnih predmeta u ljubičastoj boji u znak podrške osobama oboljelim od epilepsije.

SRNA
ljubicasti dan 2 ljubicasti dan 3