Po prvi put u školama Srpske upisano je manje od 10.000 prvačića, a praktično smo izgubili jednu školu.

I ta činjenica nikoga nije zabrinula i nakon mjesec dana od kada je ministar prosvjete priznao da je broj upisanih učenika u znatnom padu.

I učitelji to primijete po praznim kilupama.

“Itekako se primijeti. Ne samo u prvom razredu. Kod nas se smanjuje broj učenika i u višim razredima. Ne samo u prvom, to se da primijetiti. Pojedini nastavnici boje da će ostati bez posla, jer neke škole bi trebale biti zatvorene”, rekao je Jugoslav Spasojević, učitelj u Čelincu.

U Vladi ne pale alarm. Niko još nema hitnih mjera nakon što je potvrđeno da imamo 526 prvačića manje nego prethodne školske godine.

Najmanje ih ih je upisano u Oštroj Luci i Kalinoviku, dok je u Banjaluci godinama najviše.

Demografi uporno upozoravaju da što prije treba izaći sa jasnim mjerama populacione politike.

“Da se nastoji koliko-toliko poboljšati povećano rađanje. To su mjere u stimulisanju rađanja, a drugi problem koji nas očekuje, vrlo brzo i vrlo težak i vrlo izražen jeste starenje stanovništva”, ističe Stevo Pašalić, demograf.

Roditelji kažu da nezaposleni ili sa malim platama teško mogu i da spreme dijete za školu.

Prijedorčanka Ilinka Macura kroz sve to prolazi, pa razumije parove koji se teško odlučuju na brojniju porodicu.

“Svi mi dajemo ljubav i svi mi imamo ljubav za svoju djecu ogromnu, ali trebamo se dobro finansijski potkovati da bi se odlučili na neko rađanje. Recimo, imam prijateljicu koja je medicinski radnik i ima jedno dijete, muž joj radi privatno. Naravno da bi ona imala još jedno dijete, ali nema ugovor za stalno”, priča Ilinka, majka četvoro djece.

Zbog manjka učenika, uskoro će i u Vladi razmatrati podatke iz škola koje su obišli, pa i odlučiti o eventualnom zatvaranju pojedinih. Šta je po tom pitanju do sada radilo Ministarstvo porodice, odgovor danas nismo dobili.

ATV BL