Stanovnike RS juče su u apotekama dočekale uglavnom stare cijene lijekova iako je počela primjena novog cjenovnika prema kojem su mnogi od njih trebali da budu znatno jeftiniji.

Iako je najavljeno pojeftinjenje više vrsta lijekova, stanovnici koje smo zatekli ispred apoteka rekli su nam da na prste jedne ruke mogu nabrojati medikamente za koje će izdvajati manje novca nego ranije. Riječ je o cjenovniku koji je objavio Fond zdravstvenog osiguranja RS, a koji je usklađen sa novim Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

Da od pojeftinjenja koje je od juče trebalo da osjete krajnji korisnici nema ništa, potvrdio je i penzioner Radenko Lazić iz Banjaluke kojeg smo zatekli kako iz jedne banjalučke apoteke nosi nekoliko kutija tableta.

– Kupio sam “dirkloran”, “vazotal” i još neki mješavinu lijekova za kožu i nijedan od njih ni za fening nije jeftiniji. Svakog mjeseca na lijekove dajem oko 150 KM, zbog čega sam jedva čekao današnji dan, i na kraju sam ostao razočaran – rekao je Lazić.

Lijekovi za srce “dirkloran” i “vazotal” u ovoj banjalučkoj apoteci koštaju 6,60 i 6,70 maraka, dok bi njihove cijene trebalo da budu 2,80, odnosno 2,20 KM.

Novim cijenama nije zadovoljna ni Snežana Lajić iz Banjaluke koja je “pancef” platila isto kao i prije 20 dana.

– Jedino što sam primijetila jeste da je pojeftinio “plaviks”. Umjesto 33 KM, koliko je ranije koštao, platila sam ga oko 24 marke. Cijene ostalih lijekova koje koriste moji ukućani su uglavnom iste – kazala je Lajićeva.

I apotekari tvrde da će najveće uštede imati Fond zdravstva, dok će stanovnici znatnije pojeftinjenje osjetiti samo na nekoliko lijekova, kao što su “halatan” kapi, “pantoprazol”, te antihipertenzivi.

U jednoj prijedorskoj apoteci istakli su da su prvog dana primjene pravilnika jedino pojeftinili antibiotici, pojedini i do 50 odsto.

– U narednom periodu će pojeftiniti možda još neki lijekovi, ali to sve zavisi od dobavljača – kažu u apoteci.

Iako se “pancef” nalazi na listi lijekova koji bi trebalo da budu jeftiniji, u jednoj bijeljinskoj apoteci kažu da nisu mijenjali njegovu cijenu.

– Jedan od lijekova koji koristi veliki broj pacijenata, a da se osjeti razlika u cijeni je “plaviks” koji je sa 33 marke pojeftinio na 24,80 KM – rekli su u ovoj apoteci.

Objavom maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova od 19. maja, prema navodima Agencije za lijekove BiH, sve farmaceutske kompanije su bile obavezne da ih primjenjuju.

– Farmaceutske kuće od 19. maja ne smiju prodavati lijekove po veleprodajnim cijenama koje su više od maksimalno dozvoljenih, bez obzira na to da li se nalaze na listama fondova zdravstvenog osiguranja ili ne – rekli su u agenciji.

Nadležni su najavljivali da će primjenom pravilnika na tržištu lijekova, koje je godišnje teško 520 miliona maraka, biti ušteđeno oko 50 miliona KM.

Kontrole

U Agenciji za lijekove rekli su da je za kontrolu veleprodajnih cijena nadležan Inspektorat agencije, naglasivši da su već počeli aktivnosti o tom pitanju.

– Za kontrolu lijekova u apotekama nadležni su entiteti i Odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta – kažu u agenciji.

Odgovor na pitanje koji će tačno organ u RS biti zadužen za kontrolu cijena lijekova u apotekama i kad bi one mogle početi, juče nismo dobili, jer se ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić nije javljao na naše pozive.

Glas Srpske

Povezane vijesti

PUTARI I KOMUNALCI SPREMNI ZA SNJEŽNE IZAZOVE R... Stanje na na prijedorskim ulicama, magistralnim i regionalnim pravcima je zadovoljavajuće, a kad je riječ o bezbjednosti saobraćaja i sigurnosti kre...
GRADONAČELNIK ĐAKOVIĆ RAZGOVARAO SA GOSTIMA IZ JAP... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je održao sastanak sa predstavnicima japanske nevladine organizacije iz Tokija „Ipil–Ipil no Kai“. Gospodin To...
PRIJEDOR: RUTAVA BUBA UNIŠTILA ARONIJU Kada je Prijedorčanin Ranko Đurica zasadio prvu plantažu aronije u rodnim Brezičanima, željno očekujući rodnu drugu godinu, nije ni slutio da će mu ko...
VUČIĆEVIĆ: HAG JE PRIJEDORČANINA MILANA KOVAČEVIĆA... Pravnik iz Čikaga Dušan Vučićević koji je pred Haškim tribunalom branio Milana Kovačevića, prvog pritvorenika koji je optužen za genocid, tvrdi da je ...
SDS PRIJEDOR: NEKO MORA ODGOVARATI ZA LOŠE UPRAVL... -Zakupljeno predizborno oglašavanje- -Vrlo česta pitanja građana na našim javnim tribinama su hoće li ko i kad odgovarati za: propast banaka, preza...
SREDNJOŠKOLCI IZ ITALIJANSKOG TRENTINA U POSJETI P... Učenici i profesori srednjih škola iz Trentina u posjeti su Poljoprivredno-prehrambenoj i Ekonomskoj školi iz Prijedora. Đaci na ovaj način razmjenjuj...
U PETAK SASTANAK PAVIĆA, DODIKA I ĐOKIĆA U PRIJEDO... Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić najavio je da će u petak, 27. novembra, u Prijedoru biti održan sastanak koalicionih partnera koj...
TOPLANA PRIJEDOR: POČELA PROIZVODNJA STRUJE IZ OBN... Prijedorska "Toplana" počela je da proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije, što će ovom javnom preduzeću donositi mjesečni prihod od oko 40.00...