Stanovnike RS juče su u apotekama dočekale uglavnom stare cijene lijekova iako je počela primjena novog cjenovnika prema kojem su mnogi od njih trebali da budu znatno jeftiniji.

Iako je najavljeno pojeftinjenje više vrsta lijekova, stanovnici koje smo zatekli ispred apoteka rekli su nam da na prste jedne ruke mogu nabrojati medikamente za koje će izdvajati manje novca nego ranije. Riječ je o cjenovniku koji je objavio Fond zdravstvenog osiguranja RS, a koji je usklađen sa novim Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

Da od pojeftinjenja koje je od juče trebalo da osjete krajnji korisnici nema ništa, potvrdio je i penzioner Radenko Lazić iz Banjaluke kojeg smo zatekli kako iz jedne banjalučke apoteke nosi nekoliko kutija tableta.

– Kupio sam “dirkloran”, “vazotal” i još neki mješavinu lijekova za kožu i nijedan od njih ni za fening nije jeftiniji. Svakog mjeseca na lijekove dajem oko 150 KM, zbog čega sam jedva čekao današnji dan, i na kraju sam ostao razočaran – rekao je Lazić.

Lijekovi za srce “dirkloran” i “vazotal” u ovoj banjalučkoj apoteci koštaju 6,60 i 6,70 maraka, dok bi njihove cijene trebalo da budu 2,80, odnosno 2,20 KM.

Novim cijenama nije zadovoljna ni Snežana Lajić iz Banjaluke koja je “pancef” platila isto kao i prije 20 dana.

– Jedino što sam primijetila jeste da je pojeftinio “plaviks”. Umjesto 33 KM, koliko je ranije koštao, platila sam ga oko 24 marke. Cijene ostalih lijekova koje koriste moji ukućani su uglavnom iste – kazala je Lajićeva.

I apotekari tvrde da će najveće uštede imati Fond zdravstva, dok će stanovnici znatnije pojeftinjenje osjetiti samo na nekoliko lijekova, kao što su “halatan” kapi, “pantoprazol”, te antihipertenzivi.

U jednoj prijedorskoj apoteci istakli su da su prvog dana primjene pravilnika jedino pojeftinili antibiotici, pojedini i do 50 odsto.

– U narednom periodu će pojeftiniti možda još neki lijekovi, ali to sve zavisi od dobavljača – kažu u apoteci.

Iako se “pancef” nalazi na listi lijekova koji bi trebalo da budu jeftiniji, u jednoj bijeljinskoj apoteci kažu da nisu mijenjali njegovu cijenu.

– Jedan od lijekova koji koristi veliki broj pacijenata, a da se osjeti razlika u cijeni je “plaviks” koji je sa 33 marke pojeftinio na 24,80 KM – rekli su u ovoj apoteci.

Objavom maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova od 19. maja, prema navodima Agencije za lijekove BiH, sve farmaceutske kompanije su bile obavezne da ih primjenjuju.

– Farmaceutske kuće od 19. maja ne smiju prodavati lijekove po veleprodajnim cijenama koje su više od maksimalno dozvoljenih, bez obzira na to da li se nalaze na listama fondova zdravstvenog osiguranja ili ne – rekli su u agenciji.

Nadležni su najavljivali da će primjenom pravilnika na tržištu lijekova, koje je godišnje teško 520 miliona maraka, biti ušteđeno oko 50 miliona KM.

Kontrole

U Agenciji za lijekove rekli su da je za kontrolu veleprodajnih cijena nadležan Inspektorat agencije, naglasivši da su već počeli aktivnosti o tom pitanju.

– Za kontrolu lijekova u apotekama nadležni su entiteti i Odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta – kažu u agenciji.

Odgovor na pitanje koji će tačno organ u RS biti zadužen za kontrolu cijena lijekova u apotekama i kad bi one mogle početi, juče nismo dobili, jer se ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić nije javljao na naše pozive.

Glas Srpske

Povezane vijesti

FONDACIJA ZA RAZVOJ “PRIJEDOR” GARANTU... Fondacija za razvoj „Prijedor“ u proteklih deset godina izdala je garancije za 145 korisnika kredita. Oni su se u ovom periodu zadužili za ukupno 8...
PRIJEDOR-DOBAR KONOBAR JE ZLATA VRIJEDAN: NE ŽIVI ... Tacna i šank, izvolite, hvala, doviđenja – i tako svaki dan, često i do duboko u noć. Konobarski posao nije lak, ali Goranu to ne smeta. Iako je te...
BIROKRATIJA ZAUSTAVILA MAŠINE PREMA KOZARI: AKTUEL... Nakon završetka imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja građevinske dozvole, pod uslovom da bude obezbjeđen novac, počeće izgradnja dionice puta od Mo...
SEZONA GRIJANJA BEZ VELIKIH KVAROVA Toplane u Bosni i Hercegovini zadovoljne su isporukom toplotne energije i grijna sezona odvija se bez velikih poteškoća. Kako su nam potvrdili iz v...
GRADONAČELNIK MILENKO ĐAKOVIĆ U POSJETI IDRIJI ... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković boravio je u dvodnevnoj radnoj posjeti Idriji u Sloveniji, na poziv predstavnika kompanije Kolektor Group, što...
OTVORENA DRUGA POSLOVNICA NOVE BANKE U PRIJEDORU Dana 09.02.2018. godine, u Prijedoru, na adresi Kozarska bb u okviru tržnog centra Tropic počeo je sa radom Izdvojeni šalter Urije, kao druga poslovni...
NESTAŠICA CITOSTATIKA „TAMOXIFEN“ KOJEG KORISTE OB... U apotekama u Prijedoru i Banjoj Luci vlada nestašica citostatika „Tamoxifen“ od 10 miligrama, koji je propisana terapija u liječenju karcinoma dojke....
U NEDJELJU 12. “KOZARSKE POKLADE” U BISTRICI U organizaciji Crkvene opštine Bistrica-Verići, Turističke organizacije grada Banjaluke i Turističke organizacije grada Prijedora, u nedjelju, 18.febr...