Odlukom Vlade, četiri miliona maraka iz republičkog budžeta biće izdvojeno za smještaj Okružnog suda, Okružnog privrednog suda i Okružnog tužilaštva u Prijedoru. Tim novcem biće kupljen objekat, u kojem bi, radi ekonomičnosti i funkcionalnosti, trebalo da budu smještene sve tri institucije. U njima će biti zaposleno 40 radnika.

Grad Prijedor, kao centar regije, dobio je tri nove regionalne pravosudne institucije. Riječ je o Okružnom sudu, Okružnom privrednom sudu i Okružnom tužilaštvu, koje su zvanično počele da rade 1. marta, kada su na dužnost stupila dva suda i javni tužilac.

Prijedorčani podržavaju ovakve poteze i ističu da im je dolazak u Banjaluku samo oduzimao i vrijeme i novac. Dodaju da je trebalo davno napraviti, jer Prijedor, kako kažu, nije više malo mjesto, već grad koji jako napreduje.

Ove institucije privremeno su smještene u prostorijama prijedorskog Osnovnog suda. Za trajni smještaj, Vlada Srpske odobriće 4.000.000 maraka. Traži se objekat površine oko 2.000 metara kvadratnih.

Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde Republike Srpske, rekao je da će u toj zgradi svaka od navadeneih institucija imati zaseban sprat i suteren koji će biti zajednički kao prijemna kancelarija, te podrumske prostorije za arhivu i dovođenje pritvorenih lica.

Prednosti otvaranja ovih instutucija su višestruke, olakšaće život građana Prijedorske regije, skratiti sudske procese i umanjiti preopterećenost sudova.

“Građani će mnogo ranije da dolaze do svojih prava. Određeni vremenski period se čeka do donošenja odluka prije svega Okružnog suda u Banjaluci koji, zbog velikih napora i prebačene norme, nije uspijevao da riješi predmete u nekom razumnom roku”, rekao je Duško Milojica, predsjedniik Okružnog suda u Prijedoru.

Јavni poziv za kupovinu prostora biće objavljen u narednih mjesec dana.

RTRS