Prodaja akcija Rudnika željezne rude Ljubija ponovo na političkoj sceni.

Nakon što Narodna skupština nije podržala prodaju, predsjednik DNS-a Marko Pavić, poručio je u Prijedoru da očekuje da Petar Đokić podnese ostavku na mjesto ministra.

Lider socijalista i resorni ministar Petar Đokić kratko je poručio da mandat nije dobio od DNS-a i da ga njima neće ni vraćati.

Marko Pavić smatra da je priča o prodaji Ljubije završena stvar i da o tome nema šta da se diskutuje, jer je najviši organ donio takvu odluku. Lider SNSD-a i predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da svako ima pravo na svoj stava. Dodik je rekao da je razgovarao sa Pavićem i da je vladajuća koaliciji u Republici Srpskoj jedinstvena.

To da je prodaja akcija Ljubije bila prilika da Srpska oživi mrtvo preduzeće, kako je rekao ministar Petar Đokić, pominjući političke interese i monopol “Mitala”, bilo je okidač. Lider DNS-a Marko Pavić kaže da od ministra očekuje ostavku.

– Umjesto da je ministar razmišljao o ostavci, jer nije dobio podršku Narodne skupštine Republike Srpske, on neprestano kritikuje svoje političke ili neke druge neistomišljenike. Smatram da je to u ovom momentu strašno – rekao je Pavić.

Đokić u pisanoj izjavi odgovara da mandat nije dobio od DNS-a, a da odluka o prodaji akcija Ljubije koja je bila u Skupšini, nije njegova, već odluka Vlade.

– Vlada je dio koalicionog dogovora i sporazuma i samo predsjednica Vlade može da upravlja mandatima svih ministara, a ta pitanja očekujem da riješimo na sastanku koji bi uskoro trebalo da zakaže neko od koalicionih partnera. Ne osjećam ni najmanju odgovornost za takvu odluku. Naprotiv, smatram da je to bila dobro pripremljena odluka, ali ona nije dobila podršku – naveo je Đokić.

Umirujuće poruke šalje lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je sa Pavićem razgovarao u Prijedoru. Kaže da svako ima pravo na mišljenje, ali da vladajuća koalicija ostaje jedinstvena.

– Ni DNS neće prihvatiti inicijativu da se na dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske stavi ono što je opozicija pokrenula. Mi u globalnom pogledu nemamo problema. Vjerovatno je malo više naelektrisana atmosfera između njih, ali i to će proći – rekao je Dodik.

Iako se mišljenja o prodaji Ljubije u vladajućem bloku i dalje razlikuju, iz svih partija poručuju da je koalicija jedinstvena.

Pavić kaže i da njegov zahtjev za ostavku ministra Đokića nema nikakve veze sa prijedlogom opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

RTRS