Teško prohodna i prašnjava cesta dovela nas je danas u malo seoce Ovanjska nadomak Oštre Luke, mjesto sa svega pedesetak stanovnika, mahom starije populacije.

I dok sindikalci protestvuju i izražavaju svoje nezadovoljstvo na ulici, običan narod poput ovog nema čemu protestvovati.

Nemaju plata, penzije su ionako male, život je sveden na preživljavanje…

Jednom riječju nemaju kome protestvovati jer im to ništa neće donijeti.

Ali ono što ostavlja utisak je to da uprkos teškim vremenima ovom narodu je zabava i druženje na prvom mjestu.

Bili smo svjedoci današnjeg obilježavanja prvog maja u ovom kraju, turnirom u malom fudbalu koji je okupio svega tri ekipe i to iz Gornje Ravske, Ćela kod Novog Grada i Marina, dok je tek stotinjak posjetilaca i navijača bodrilo svoje igrače.

Iako se na terenu našao mali broj ekipa, titula pobjednika pripala je najboljima.

Ovoga puta bila je to ekipa „Mali Raj“ iz Ćela kod Novog Grada, poznata družina po veselju, pjesmi i „čašici više“ ili bolje rečeno po zabavi kakvu samo oni mogu napraviti.

Dok je ovaj turnir iz godine u godinu pratilo loše vrijeme pa i velika tragedija koja je bila zadesila ovaj kraj baš na prvomajski praznik, obilježavanje je bilo dovedeno u pitanje.

Danas, nakon svega, slobodno možemo reći da je ovo tek početak a svaki početak nije nimalo lagan.

Ipak se nadamo da će se barem donekle ponoviti vremena kada je 1.maj u Ovanjskoj okupljao na hiljade posjetilaca i desetine fudbalskih ekipa.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com