U Prijedoru je danas obilježeno 25 godina od pogibije Radenka Đape, dvadesetogodišnjeg policajca iz Gornjeg Јelovca, koji je ubijen u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine.

Tom prilikom služen je pomen i položeni su vijenci kod spomen-ploče posvećene ovom mladiću na kojoj piše da se radi o prvoj žrtvi odbrambeno-otadžbinskog rata u Prijedoru.

-Proteklih godina sam se nadao da će počinioci biti otkriveni i boli me što to nije urađeno. Iako živimo sa velikom tugom, zahvaljujem se svima onima koji obilježavaju ovaj dan – rekao je Radenkov otac Radovan Đapa.

Komemorativnom skupu u Kozarskoj ulici su, osim roditelja, prisustvovali i njegovi prijatelji, mještani Prijedora te predstavnici boračkih organizacija i udruženja.

-Za ovaj zločin još niko nije odgovarao iako se vjerovatno zna ko je to uradio. Ovaj dan obilježavamo i zato kako bi pokazali da su Srbi prve žrtve rata u Prijedoru, a Srbi su sa druge strane odgovarali za stradanja Bošnjaka i dobili dugogodišnje kazne – rekla je Zdravka Karlica, predsjednica Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com