Vrhovni sud RS pravosnažno je osudio Radana Vekića (25) iz Prijedora na 15 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva sugrađanina Milana Maksimovića (50) i nelegalnog posjedovanja puške M-48!
Sekretar suda Jelena Despotović kaže da je presuda izrečena nakon što je sudsko vijeće potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Banjaluci.

– Na prvostepenu presudu žalbu je uložila odbrana optuženog Vekića, ali je žalba odbijena kao neosnovana i presuda je u potpunosti potvrđena – rekla je Despotovićeva.

Zločin se dogodio 14. maja prošle godine na lokalnom putu u selu Špadići gdje je Vekić namamio Maksimovića u zamku i prema njemu ispalio dva hica iz puške M-48, kalibra 7,9 mm, pogodivši ga u glavu i grudni koš. Vekiću je za teško ubisto izrečena kazna od 15 godina zatvora, a šest mjeseci je dobio za neovlašćeno posjedovanje oružja, pa mu je kazna objedinjena u jedinstvenu od 15 godina i tri mjeseca zatvora.

U presudi se navodi da su kobni dan ubica i žrtva trebali da se sastanu na benzinskoj pumpi “Brčko gas” u Prijedoru kako bi Vekić Maksimoviću donio novac koji mu je dugovao. Pošto nije imao novca Vekić nije došao na sastanak, već je skovao plan ubistva. Otišao je kući po pušku, a žrtvu je pozvao telefonom i rekao mu da dođe u Špadiće, jer mu se pokvario automobil. Ne sumnjajući da je riječ o zamci Maksimović je “pasatom” došao na tu lokaciju. Vekić ga je sačekao sakriven iza svog Golfa i kada je Maksimović prišao vozilu ubio ga je sa dva hica.

U obrazloženju presude navedeno je da je Vekić ubistvo počinio s umišljajem i na veoma podmukao način. Kao olakšavajuće okolnosti cijenjeno je to što je mlad, što je otac jednog djeteta, ranija neosuđivanost, kao i iskazano kajanje. Kao otežavajuće okolnosti sud je cijenio iskazanu upornost u izvršenju krivičnog djela, činjenicu da je poslije ubistva sakrio pušku, otišao u kupovinu i poslao SMS poruku na telefon ubijenog.

Odbrana je tokom suđenja tvrdila da je motiv ubistva bilo to što je Maksimović od Vekića naplaćivao zelenaške kamate na posuđeni novac, ali sud u te kvalifikacije nije ulazio uz obrazloženje da motiv nije bitno obilježje tog krivičnog djela posebno zbog činjenice što je vijeće smatralo da je u potpunosti dokazano da je Vekić pripremao zločin. To, kako je pojašnjeno u presudi, potvrđuje i činjenica da je od jedne porodice posudio metke za pušku M-48 pravdajući se da želi da “ubije neke pse”.

Srpskacafe.com