Večeras je pred punom salom Pozorišta Prijedor održan koncert “Irkutska zastava” na kojem su nastupili članovi ansambla Irkutskog gradskog teatra narodne drame.

Gosti iz bratskog grada su se predstavili lirskim i epskim pjesmama iz istorije Sibira i Rusije te novim kompozicijama nastalim u duhu folklorne tradicije kozaka.

Prijedorčani nisu krili oduševljenje pa je svaka izvedena pjesma nagrađena dugotrajnim aplauzima.

Prisutnima se obratio direktor ovog teatra Mihail Kornev koji je prenio pozdrave gradonačelnika Irkutska Dmitrija Berdnjikova.

Primajući prigodne poklone iz Irkutska, gradonačelnik Milenko Đaković je izrazio nadu da će Prijedorčani na ovaj način upoznati dio kulture ovog grada, a zauzvrat će gostima iz Rusije u narednim danima predstaviti našu kulturu i istorijske spomenike kojima se ponosimo i na ovaj način „otvoriti još jednu stranicu“ pobratimske saradnje.

Za sve one koji večeras nisu bili u Pozorištu Prijedor treba napomenuti da će članovi ansambla Irkutskog gradskog teatra narodne drame u srijedu uveče od 20:00 časova održati mini koncert u Galeriji 96 u našem gradu.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com