Tradicionalna 24.međunarodna atletska ulična trka „Prijedor 2017“ biće održana 16.maja, na sam dan grada Prijedora sa početkom u 15 časova, najavljeno je na prvoj sjednici Organizacionog odbora sportske manifestacije, u regionu i šire prepoznatljive, uz očekivanja da će pod motom „Volim Prijedor“ u gradu na Sani okupiti veliki broj takmičara.

– Uveliko traju pripreme za ovaj veliki događaj za ponos „kraljice sportova“ koji je do sada bio na visokom nivou, a moramo ga zadržati stvaranjem svih preduslova za to. Ovom trkom Prijedor se najbolje promoviše ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i van granica, a atletska priredba našla je svoje mjesto i na evropskoj atletskoj mapi – rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora i predsjednik OO.

Ujedno, u radu ovog skupa, založio se za maksimalnu ozbiljnost svih članova, a da to tijelo i ne treba da ima one, čiji doprinos nije na velikim zahtjevima organizacije.

Na sjednici nisu bili prisutni predstavnici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, sa kojima će se obaviti sastanak 8.maja, jer su prosvjetni radnici u mnogome zaslužni za masovnost dovođenjem učenika.

– Sigurno je da i u tehničkom, organizacionom i finansijskom smislu, moramo adektvano odgovoriti ispunjavanjem svih obaveza. Na mjesec dana prije održavanja „prolazno vrijeme“ je zadovoljavajuće. Trke su od „malih“ školskih prerasle do međunarodnih, svojevrsna su promocija sporta, zdravog života, grada, a i samih privrednika i zaslužuju veliku pažnju – naglasio je Marko Golubović, predsjednik Atletskog kluba Prijedor, organizatora trke.

Pored dosadašnje 24 trke od najmlađih „cicibana i cicibanki“, djece vrtića, pa preko đaka osnovaca i srednjoškolaca, predviđena je još jedna za rekreativce.

Očekuje se preko 3.000 učesnika.

Seniori će trčati 4.500, a seniorke 2.000 metara, dok će prvi put uživo atletsku priredbu koja je zaživjela ratne 1994.godine, prenostiti kamere Radio-televizije Republike Srpske.

– Promoter trke biće zvučno atletsko ime iz Srbije, Dragan Perić, svojevremeno rekorder Jugoslavije u bacanju kugle, član beogradskih klubova Partizana i Crvene zvezde, učesnik šest svjetskih prvenstava i pet ljetnih Olimpijskih igara, osvajač medalja sa evropskih šampionata i trostruki prvak Balkana. Dolazak su najavili prošlogodišnji pobjednici „glavnih“ seniorskih „obračuna“ Teodora Simović i Elzan Bibić, te Amela Terzić, koja je četiri puta osvajala prvo mjesto – rekao je direktor trke „Prijedor 2017“ Nebojša Matijević.

Budžet međunarodne atletske ulične trke „Prijedor 2017“, ostao je na nivou prošlogodišnjeg iznosa od 45.000 konvertibilnih maraka.

Generalni pokrovitelj je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske, a, kao i do sada, praznik sporta i mladosti u Potkozarju, podržaće i brojni sponzori i donatori.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com