U Prijedoru je obilježena 121. godišnjica rođenja i 75. godišnjica smrti narodnog heroja sa Kozare, Mladena Stojanovića. Brojne delegacije položile su vijence ispred spomenika doktoru Mladenu Stojanoviću u centru Prijedora. Legendarni komandant sa Kozare ubijen je 1942. godine u selu Јošavka kod Banjaluke.

Ime Mladena Stojanovića, zauvijek će biti jedno od najvažnijih u prijedorskoj istoriji. Prijedorčani su ponosni jer iz njihovih krajeva potiče ovaj proslavljeni revolucionar, patriota, ljekar, humanista i borac za slobodu.

“Učili smo da je Mladen Stojanović podigao ustanak na području Prijedora i da je stradao je 1942 godine u selu Јošavka”, ističe naučeno Stefan Panić, učenik iz Prijedora.

Nikolina Galić, učenica iz Prijedora istakla je da je Mladen Stojanović zaslužan za kulturan život u Prijedoru između dva svjetska rata, da je bio humanista, besplatno liječio ljude i između toga trenirao i tenis.

Doktor Mladen dao je nemjerljiv doprinos u antifašističkoj borbi. Kao ljekar pomagao je u liječenju siromašnog naroda Potkozarja.

“Svojim djelom zadužio je građane Prijedora i sadašnje generacije i one koje su već na izmaku, a i one koje će doći poslije nas da se uvijek okupljamo i obilježavamo ovaj događaj”, rekao je Veljko Rodić, predsjdnik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor.

Kozara i grad Prijedor simboli su borbe protiv fašizma. Brojne delegacije položile su vijence kod spomenika doktoru Mladenu Stojanoviću.

“On je svoj život položio u odbrani nejači sa ovog prostora, zajedno sa svim borcima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, ali ovi prostori su oslobođeni u to vrijeme od fašizma i grad Prijedor i danas živi na tekovinama koje su tadna nastale”, podsjetio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

“Stojanović je organizovao Srbe i srpski čovjek je bio nosilac antifašističke borbe na ovim prostorima. Čak preko 97 ili 98 odsto naš narod je pokazao svoje opredjeljenje da se bori za slobodu”, zaključio je Duško Milunović, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Doktor Mladen Stojanović ubijen je 1942. godine u selu Јošavka kod Banjaluke. Njegovo ime nose brojne prijedorske ustanove i organizacije.

Tekst – RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com